Baan past boekhouding aan

Baan, leverancier van automatiseringssoftware, wijzigt zijn bekritiseerde manier van boekhouden en zal de financiële communicatie voortaan op meer Amerikaanse wijze voeren.

Dit zegt Klaas Wagenaar, financieel directeur van het bedrijf, in reactie op de recente koersval inDe Telegraaf. Beleggers zegden hun vertrouwen in Baan op nadat analisten scherpe kritiek hadden geuit op de onoverzichtelijkheid van de boekhouding.
Wagenaar is sindsdien druk bezig met uitleggen en relativeren. Hij beweert dat het niet uitzonderlijk is om voorraden in het verkoopkanaal te boeken als omzet. Dit was één van de kritiekpunten van analistenfirma's Prudential Securities en BT Alex Brown. "Eind 1996 zat er 4,5 miljoen dollar aan voorraad in het indirecte kanaal. Eind 1997 was dat 11,5 miljoen dollar. Het verschil van zeven miljoen, extra voorraad, hebben we als omzet meegenomen op het totaal van 434 miljoen dollar. Dit is een normaal verschijnsel."
De twee kritische onderzoeksbureaus hekelden echter ook de ondoorzichtige relatie tussen de Baan Company en de diverse bedrijven die vallen onder Baan Investment, het investeringsfonds van de broers Baan. Wagenaar erkent dat deze constructie voor buitenstaanders onduidelijk is, maar benadrukt de gescheiden belangen en boekhoudingen van de vele sub-bedrijven. "De Baan-constructie is redelijk uniek. We zullen het moeten uitleggen in Amerika. In Europa ervaart men het bestaan van een organisatie als Baan Investment eerder als een versterking", meent Wagenaar. Vandaag onthult Baan hoe het dit boekjaar zal omgaan met zijn nieuwe accountancy-richtlijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.