EU wil politie afluisteren mail toestaan

De Europese Unie overweegt de politie toe te staan in te breken in het elektronisch berichtenverkeer. De ministers van Justitie denken het verbod hierop te schrappen, omdat dit steeds meer als belemmering wordt ervaren in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Momenteel moet de politie werkeloos toezien hoe criminelen via e-mail met elkaar kunnen communiceren zonder dat dit berichtenverkeer kan worden afgetapt.
Tijdens een informele ministerconferentie vorige week donderdag in Birmingham bleek dat verschillende EU-lidstaten meer mogelijkheden willen hebben in de strijd tegen het witwassen van zwart geld, de drugshandel en andere zware misdaad. Het aftappen wordt alleen toegestaan bij een ernstig vermoeden van strafbare feiten. Het moet aan strikte regels zijn gebonden. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw stelt dat de politie modernere middelen moet krijgen. Volgens hem moet de politie negentiende-eeuwse methoden inzetten tegen criminelen die al in de 21-ste eeuw leven.
Volgens het nieuwe wetsvoorstel Computercriminaliteit II, dat minister Sorgdrager van Justitie bij de Tweede Kamer heeft ingediend, kan de rechter-commissaris bij een strafrechtelijk onderzoek tegen een verdachte inzage krijgen in diens e-mail. In het algemeen mag e-mail niet worden afgetapt. Hierbij gelden dezelfde uitzonderingsvoorwaarden als bij een klassieke telefoontap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.