Bedrijven doen encryptie-export voorstel

Een groep Amerikaanse technologie-bedrijven onder leiding van Cisco Systems heeft bij de regering van de Verenigde Staten een alternatief ingediend voor de beperkingen voor de export van encryptiesoftware.

Volgens de huidige, omstreden wetgeving kunnen bedrijven alleen zwakke encryptie uitvoeren. Bij krachtige coderingssoftware eist de overheid een toegangssleutel, zodat ze materiaal kan ontcijferen bij vermeende illegale activiteiten.
Het nieuwe voorstel van de IT-industrie bestaat uit een protocol dat niet toepasbaar is op applicaties in een netwerk, maar wel te gebruiken valt voor opgeslagen gegevens en email-boodschappen. De groep van dertien bedrijven, waaronder Network Associates, Sun Microsystems, Novell, Hewlett-Packard en 3Com, meent dat de regering wel toegang mag verkrijgen tot gecodeerde data, maar dat dit aan dezelfde regels is gebonden als het afluisteren van telefoonlijnen. Dit zogenoemde 'operator action model' heeft ook betrekking op routers, firewalls en andere knooppunten in netwerken die toegang hebben tot informatie voordat die wordt gecodeerd.
Hierdoor vinden er geen wijzigingen plaats in de encryptiesoftware zelf, aangezien de data niet gecodeerd is als het wordt bekeken. Het verstrekken van die toegang laat het voorstel over aan bestaande netwerkbeheerders. Verder wil de groep bedrijven zichzelf restricties opleggen wat betreft de levering aan bepaalde buitenlandse regimes en legers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.