Managed hosting door True

Analisten adviseren NT 5.0 over te slaan

Onderzoeksbureau Giga adviseert gebruikers nu ronduit Windows NT 5.0 aan zich voorbij te laten gaan. De marktanalist raadt bedrijven aan te wachten op een latere versie van Microsofts langverwachte zware besturingssysteem.

"We kunnen dit product simpelweg niet aanraden totdat de eerste gebruikers het testen en de fouten eruit filteren", zegt Rob Enderle, technologiedirecteur bij Giga. Hiermee schaart de Giga Information Group zich achter de negatieve boodschap die collega-analistenfirma Gartner al langere tijd uitdraagt. Scott Winkler, vice-president van dat onderzoeksbureau, zei in februari dit jaar al dat NT 5 eerst nog in de praktijk getest moet worden. "Zorg dat je niet dat proefkonijn bent", waarschuwde hij zijn klanten.
Ondertussen hebben gebruikers deze conclusie zelf al getrokken; het bedrijfsleven zit niet te springen om Windows NT 5. Zo is de Nederlandse belastingdienst nu bezig met de implementatie van versie 4.0 voor ruim 45.000 werkplekken. Dat project moet eind dit jaar rond zijn, "dus een nieuwe versie is nog niet aan de orde", meldt een IT-medewerker. Ook 'grootgebruikers' als de Rabobank, de Amsterdamse beurs (AEX), vliegtuigmaatschappij KLM en ABN Amro nemen een afwachtende houding aan wat betreft nieuwe software. "Wij zitten niet op NT 5 te wachten", zegt NT-manager Marc Koedijk van de AEX. De Amsterdamse beurs heeft een intranet met NT 4 en zal te zijner tijd wel naar NT 5 kijken. "We volgen dat natuurlijk, maar gaan het minimaal een half jaar zelf testen. En je moet altijd kijken naar het eerste Service Pack", aldus Koedijk.
Giga's Enderle verwijst ook naar latere varianten. Hij verwacht binnen een tot twee jaar een versie 5.5 of 6.0 dan wel enkele Service Packs. "Die latere versies zullen veel stabieler zijn. NT 5.0 is simpelweg te nieuw." Ruim 80 procent van het centrale deel van NT 5, de kernel, bestaat uit nieuw geschreven code, aldus de analist. Bovendien is Microsofts aanstaande besturingssysteem vele malen groter dan voorgaande versies van Windows NT. "Dit is het grootste software-product dat we ooit hebben bekeken; meer dan 30 miljoen regels code." Microsoft zelf adviseert hardwarefabrikanten al een minimum van 64 megabyte geheugen voor desktopsystemen, die 'slechts' de Workstation-versie van NT draaien.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.