Internationale lobby Internet-bedrijven

Ongeveer vijftig internationale IT-ondernemingen gaan gezamenlijk standpunten voorbereiden over de regulering van Internet en elektronische handel. In Brussel is daartoe de 'Global Business Dialogue' opgezet.

Ondernemingen uit Amerika, Europa en Azië zijn hierin vertegenwoordigd. Het nieuwe platform moet standpunten voorbereiden over kwesties als de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, versleuteling, intellectueel eigendom, belastingen en heffingen. De groep gaat ook fungeren als spreekbuis van het mondiale bedrijfsleven richting internationale organisaties.
De oprichting werd gisteren aangekondigd tijdens een bijeenkomst in Brussel. Vertegenwoordigers van IT-ondernemingen waren daar bijeen op uitnodiging van Euro-commissaris Martin Bangemann. De Europese Commissie had graag gezien dat vanuit het bedrijfsleven een internationaal handvest was opgezet. Maar zover kwam het niet. Met name Amerikaanse ondernemingen weigerden dat woord in de mond te nemen. Ze vrezen dat een dergelijke opzet de bureaucratie in de hand werkt. Hun voorkeur gaat uit naar zelfregulering.
Overigens is het IT-bedrijfsleven verdeeld over de vraag hoe ver de regulering moet gaan en wie zich daarmee moet bemoeien. Enkele Europese ondernemingen zien een belangrijker rol weggelegd voor de Wereld Handels Organisatie (WTO) en andere multinationale instellingen. Maar Amerikaanse ondernemingen is dat een gruwel. Het nieuwe platform telt deelnemers als Microsoft, Intel, IBM, Sun Microsystems, Toshiba, MCI, France Telecom en Bertelsmann.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.