Intels Xeon gelanceerd ondanks bug

De officiële lancering van de Xeon, Intels nieuwste Pentium II-processor, is tevens de eerste stap van de chipfabrikant in de markt voor zware servers en werkstations. De Xeon haalt een kloksnelheid van 400 MHz en kost 2.800 dollar.

Later dit jaar volgt een 450 MHz-versie die rond hetzelfde prijsniveau ligt. Een horde die Intel eerst nog moet nemen, is de vorige week blootgelegde fout in de 450 NX-chipset die zware systeemconfiguraties mogelijk moet maken.
Toch bereikt Intel met deze chips nu de bovenkant van de markt, met werkstations van meer dan 15.000 dollar en servers tot 100.000 dollar. Dit segment van de IT-industrie is niet alleen uitgerust met de duurste producten, maar levert ook de grootste winstmarges. Een belangrijk punt voor Intel, aangezien prijzen en daarmee winsten in de PC-markt sterk eroderen. Daarnaast speelt ook nog de toegenomen concurrentie van fabrikanten als AMD en Cyrix, die tijdig inspeelden op de populariteit van computers onder de grens van duizend dollar.
De vraag naar de Xeon zal echter niet groot zijn. Het feit dat de chip computers met acht processoren en acht gigabyte geheugen mogelijk maakt, wordt teniet gedaan doordat de huidige versie van Windows NT dit alles niet ondersteunt. De volgende versie van NT, 5.0, is bovendien weer eens uitgesteld en komt naar verwachting pas rond het midden van 1999 uit. NT is nog steeds het besturingssysteem voor Intel-chips. Diverse Unix-leverancier bieden ook Intel-versies van hun software, maar zij bedienen toch een klein deel van de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.