Sas introduceert 'balanced scorecard'

Leverancier van analysesoftware Sas Institute wil de standaard neerzetten voor balanced scorecard-toepassingen. Door uiteenlopende interne en externe gegevens gewogen mee te nemen in analyseprocessen, krijgen bedrijven beter inzicht in hoe ze ervoor staan. Zo kunnen ze effectiever en goedkoper werken.

Het concept van de balanced scorecard is al in 1991 geïntroduceerd. Naast financiële cijfers betrekt de methode in de analyse ook gegevens over klanten, personeel, bedrijfsprocessen of externe gegevens over bijvoorbeeld beurskoersen en weersomstandigheden. Op de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst in Praag introduceerde Sas zijn nieuwe product. De software vormt geen kant-en-klare oplossing, zo waarschuwt Sas Institute. Het productaanbod omvat ook een methodologie en consultancy.
Elk bedrijf moet bepalen welke gegevens in zijn geval van belang zijn. Voor het vergaren daarvan moet een meetsysteem ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Dit systeem produceert periodiek de gewenste prestatie-indicatoren. Dat alles vereist consultancy. Als de juiste gegevensstromen op gang komen, worden de softwareproducten van Sas Institute echt zichtbaar: Sas Datawarehouse (voor opslag van gegevens),viewer-technologie (specifieke interfaces voor verschillende typen gebruikers), Olap endatamining-technologie (voor analyse van gegevens).
Balanced scorecard-software vormt voor Sas een aanvulling op de bestaande activiteiten. "Voor kleinere bedrijven als Gentia, Business Objects en Cognos is de balanced scorecard een zaak van leven of dood. In de onderkant van de markt zullen niche-spelers niet overleven na de komst van Microsofts Olap-server Plato. In de bovenkant vormt Plato het goedkope, makkelijke en eenvoudige alternatief voor Sas Institute", aldus Europees marketingdirecteur Phil Winters. Ook voor de initiatieven van erp-leveranciers is Winters niet bang. "Het Business Information Warehouse van SAP heeft niets met gegevenspakhuizen te maken. Het is een opnieuw verpakt rapportagehulpmiddel. SAP maakt zijn klanten bewust van het belang van analyse en opent daarmee de grote erp-markt voor ons.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.