SPA spoort Justitie aan tot onderzoek NT

De Software Publishers Association (SPA) dringt er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie op aan de antitrust-zaak tegen Microsoft uit te breiden naar Windows NT. De groep meent dat het softwarebedrijf de markt voor zware netwerkservers wil monopoliseren. Microsoft beweert de concurrentie in die sector juist te bevorderen.

Competition in the network market: The Microsoft Challenge zet SPA de vermeende wanpraktijken op een rijtje. SPA stelt dat Microsofts dominantie in besturingssystemen voor desktopcomputers zich onvermijdelijk zal uitbreiden naar nagenoeg alle computers die verbonden zijn met Internet. "Microsoft heeft bewust incongruenties geschapen tussen zijn eigen desktopsoftware en de serversoftware van andere bedrijven. Zo dwingt het bedrijfsklanten te 'kiezen' voor NT. Daarnaast gebruikt Microsoft niet-gedocumenteerde mogelijkheden van NT die alleen de eigen ontwikkelaars kennen", aldus het rapport.
Microsoft had onder de titelWindows NT: Boosting competition in enterprise computing al een antwoord klaar. In dit witboek zegt het bedrijf dat het innoverend is, nieuwe functionaliteit integreert en server-mogelijkheden biedt aan bedrijven die daar voorheen geen toegang toe hadden. Dit wordt vergeleken met ontwikkelingen bij server-concurrenten als IBM, Novell en Sun.
De beschuldigingen van SPA gaan echter verder. Microsoft zou aanvullingen en correcties voor zijn besturingssystemen distribueren die fouten veroorzaken bij de producten van andere softwareleveranciers. Bovendien geeft het kortingen op pakketten in zijn Backoffice-serie, om zo concurrenten te verdrijven. Volgens de organisatie moet Justitie snel stappen ondernemen.
Microsoft is overigens SPA-lid. Dit is één van de speerpunten in de repliek van directeur Robert Herbold. "Het is moeilijk te begrijpen hoe dit gedrag valt te verenigen met de doelen van SPA: 'het bevorderen en versterken van de software-industrie'. Uw activiteiten lijken juist het tegengestelde te bereiken en de industrie te verdelen. De organisatie richt zich niet meer op de belangen van zijn leden, zoals bescherming van auteursrecht, piraterij en encryptie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.