Intel ontkent chip-dump in Azië

Intel-president Craig Barrett ontkent de verkoop van grafische chips tegen dumpprijzen, zoals recente rapporten melden. Volgens een rapport van marktonderzoeksbureau 4th Wave uit Washington slijt Intel zijn grafische chips ver onder de productiekosten om van voorraden af te komen.

Het zou grote hoeveelheden van de i740 aan PC-fabrikanten in Taiwan en andere Aziatische landen verkopen, voor zeven tot zesentwintig dollar per stuk. 4th Wave schat de fabricagekosten op zestien dollar. Afnemers zouden zeven dollar betalen als ze ook Intels Pentium-processoren kopen.
De eerste beschuldigingen klonken tijdens de Taiwanese Computex-beurs, waar dertig lokale producenten grafische kaarten demonstreerden met Intels i740-chipset. Op dit moment loopt een antitrustzaak van de Amerikaanse Federale Handelscommissie tegen Intel. De prijspolitiek is daarin nog niet aan de orde.
Intel ontkent dat het de verkoop van microprocessoren en grafische chips bundelt. Woordvoerders stellen dat wellicht chips tegen productiekosten te koop zijn, maar zeker niet daaronder. Peter van Haendel, hoofd van Intel Benelux: "We weten dat er op ons wordt gelet, dus we zijn roomser dan de paus. Nu we onder vuur liggen zijn onze gedragscodes heel strikt."
De PC-markt zit in een overgangsfase van 2D- naar 3D-grafische mogelijkheden. Intel volgt een agressieve prijsstrategie om de grafische markt te veroveren. De fabricagekosten van de i740 en de Pentium MMX zijn ongeveer even hoog. De eerste kost officieel 28 dollar en de tweede ruim honderd dollar.
Dergelijke strategieën zijn nieuw voor Intel. Het bedrijf heeft veel kostbare chipfabrieken. Deze zijn na enkele jaren afgeschreven. Door zijn chipsets en de i740 in oudere productieprocessen te fabriceren, haalt het omzet uit de oudere faciliteiten. De marge is krap, maar groei is belangrijk. Intel kan niet groeien door marktaandeel in microprocessoren, want het is bijna-monopolist. Van de chipset-markt heeft het ook al ruim 80 procent in handen. Intel zou slechts 6 procent van de markt voor 3D-chips beheersen.
Via grafische chips kan Intel de PC-architectuur blijven controleren. Voorop staat de centrale microprocessor: die moet de touwtjes in handen houden. Met een MMX-uitbreiding zal de Katmai (de Pentium II die in 1999 uitkomt) bijvoorbeeld sneller 3D-vormen en schaduw-effecten kunnen berekenen. Leveranciers van 3D-grafische chips willen de berekening van 3D-vormen en schaduweffecten echter naar de grafische versnellerchip halen - een model waar Intel niet dol op is. Intel zal steeds meer grafische functies dichter bij de processor brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.