WTO kiest voor e-vrijhandel tot 2000

Computerprogramma's en elektronisch overdraagbare goederen of diensten die via Internet zijn besteld en afgeleverd, blijven tot eind volgend jaar vrij van handelsbelemmeringen.

De Wereld Handels Organisatie (WTO) heeft dinsdag besloten tot een tijdelijke belastingvrijdom voor digitale producten die internationaal worden verhandeld. Overheden zullen daarop geen douanerechten heffen.
Daarmee heeft de Amerikaanse regering een klinkende overwinning behaald. President Clinton hechtte hier zwaar aan. Weliswaar is het gevaar van heffingen op termijn niet van de baan, maar voorlopig kan de Internet-handel zich vrij ontplooien.
De VS wilden eigenlijk dat meteen voor eeuwig werd afgezien van bijzondere heffingen en douanerechten. Een dergelijke drastische stap bleek echter niet haalbaar op de WTO-top. Veel landen weten niet goed wat ze met het verschijnsel Internet-handel aan moeten en willen niet elke greep daarop verliezen.
Het is de bedoeling dat de WTO-landen in de loop van 1999 zich opnieuw over dit onderwerp buigen. Dan zal ook een rapport van een WTO-werkgroep klaar zijn. Deze bereid internationale afspraken voor op het gebied van elektronisch zaken doen.
Overigens is niet alle e-commercie belastingvrij. Producten die via een website zijn besteld en via de normale distributiekanalen worden afgeleverd, vallen onder het gebruikelijke belastingregime.
Demissionair staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) juicht het akkoord toe. Nederland wil de 'Nieuwe Economie' graag een kans geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.