Microsoft voor de rechter gedaagd

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en twintig staten hebben gisteren een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft. Het juridische geschil kan uitmonden in de grootste antitrustzaak uit de Amerikaanse geschiedenis.

De klagers beschuldigen Microsoft ervan zijn monopolie-positie op de markt van besturingssystemen uit te breiden naar Internet-software.
Door Internet Explorer te integreren in Windows, probeert Microsoft volgens Justitie concurrent Netscape uit de browsermarkt te stoten. Het departement eist dan ook een verbod op de integratie van de Internet-software in het besturingssysteem. Verder vordert Justitie dat Microsoft stopt PC-fabrikanten te dwingen Internet Explorer te accepteren om voor een Windows-licentie in aanmerking te komen. Ook moet de onderneming fabrikanten de vrijheid geven het openingsscherm van Windows te wijzigen.
Het ministerie eist tevens een tijdelijke uitspraak, waardoor Microsoft een versie van Windows 98 moet uitbrengen zonder browser, of met een concurrerende browser. De eis van de staten richt zich naast de koppeling van de browser ook op de licentiëring van de kantoorsoftware Office.
Microsoft heeft verontwaardigd gereageerd. "Dit is een stap terug voor Amerika, voor gebruikers en voor de PC-industrie", zei voorzitter Bill Gates. Ook woordvoerder Greg Shaw was niet terughoudend in zijn commentaar: "Toen we de aanklacht onder ogen kregen, werd het ons duidelijk dat ze niet het publiek, maar een concurrent willen bevoordelen." De eerste hoorzittingen vinden vrijdag plaats. Volgens analisten kan de rechtszaak enkele jaren duren. De Europese Commissie zal voorlopig geen zaak tegen Microsoft aanspannen, maar werkt wel samen met de Amerikaanse autoriteiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.