Sun begint rechtszaak om Windows 98

Sun Microsystems wil Microsoft middels een gerechtelijk gebod verplichten om Java op te nemen in het aanstaande Windows 98. Sun diende hiervoor een verzoek in bij een Amerikaans gerechtshof in San José. Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit de lancering op 25 juni van Microsofts omstreden besturingssysteem zal vertragen.

Juristen die deze nieuwste rechtszaak tegen de softwarefirma volgen, menen dat dit Sun wel een voet tussen de deur geeft bij de onderhandelingen over Microsofts gebruik van Java. De huidige aanklacht is een uitbreiding van het reeds bestaande geschil over de programmeertaal annex platform. Sun beschuldigt Microsoft nu van oneerlijke concurrentie en van inbreuk op auteursrechten. Windows 98 moet naast de Runtime Java-bibliotheek van Microsoft ook die van de oorspronkelijke leverancier zelf bevatten.
Het softwareconcern van Bill Gates heeft nu drie mogelijke uitwegen. Het kan Windows 98 volledig compatibel maken met de nieuwste, officiële Java-versie van Sun. Het kan die nieuwste Java Runtime Environment op de CD-rom meeleveren. Kiest het voor geen van deze twee opties, dan moet het bedrijf alle incompatibiliteit verwijderen uit Windows 98 en dat daarmee in wezen 'Java-loos' maken. Wat Sun betreft krijgt Windows 98 z�jn Java of helemaal geen. Een uitspraak in deze zaak is er naar verwachting pas eind juni of zelfs begin juli.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.