Power PC-chip krijgt multimedia-kracht

Motorola rust zijn Power PC-processor uit met speciale multimedia-mogelijkheden en beweert dat hierdoor het prestatieniveau tien keer zo hoog wordt. De chipfabrikant volgt enigszins laat zijn concurrenten met dit MMX-equivalent.

De technologie draagt de naam Altivec en wordt standaard verwerkt in de vierde generatie (G4) van de Power PC, die later dit jaar uitkomt.
De allereerste versies van deze chip worden geproduceerd middels Motorola's kopertechnologie en zijn bedoeld voor zeer zware applicaties. Later komen er ook G4-versies voor slankere toepassingen. Altivec biedt verbeterde prestaties voor netwerken, grafische beeldverwerking, en video- en audio-applicaties. Dit bereikt Motorola onder andere dankzij een 128-bit chip voor het berekenen van vectorbeelden en 162 nieuwe instructies voor de processor zelf. De chip zou door deze multimedia-versnelling zestien complexe datastromen tegelijkertijd kunnen verwerken.
De fabrikant heeft altijd al beweerd dat gewone Power PC's betere multimediaprestaties leveren dan Intels MMX-chips. De G4 Power PC's krijgen echter 32x128-bit register-ingangen, vergeleken met 8x16-bit van de MMX-Pentiums en 32x64 van Suns mips-processoren. Motorola zegt nu zelfs bepaalde asic's (application specific integrated circuits) en gespecialiseerde digitale signaalprocessoren voorbij te streven. De komende multimedia-Power PC's moeten nieuwe markten binnendringen, waaronder toepassingen als telefonie over datanetwerken, multi-kanaal modems, virtuele privé netwerken (VPN) en spraakverwerking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.