Protest tegen koop Ameritech door SBC

Het Amerikaanse telecombedrijf SBC gaat Ameritech overnemen. De lokale aanbieder kondigde gisteren aan ongeveer 125 miljard gulden te betalen voor de branchegenoot. Het gaat om de grootste telecom-overname tot nu toe in de VS.

Ameritech en SBC zijn beide zogenaamdeBaby Bells. Dit zijn regionale maatschappijen die in 1984 vanwege anti-kartelwetgeving werden afgescheiden vanMa Bell AT&T. Van de oorspronkelijke zevenBaby Bells zullen er na deze overname nog maar vier over zijn.
De nieuwe onderneming zal lokale- en lange afstandstelefonie en Internet aanbieden in de Amerikaanse staten. SBC en Ameritech vormen samen de grootste regionale telecomonderneming in de Verenigde Staten en zijn zodoende een geduchte concurrent voor grootmachten als AT&T en Worldcom MCI.
Ameritech is via Tele Danmark actief op de Nederlandse markt. De onderneming heeft een aandeel van ongeveer 40 procent in het Deense bedrijf, dat regionale vergunningen voor mobiele telefonie in Nederland bezit.
De kritiek op de voorgenomen overname is groot. AT&T liet via een verklaring weten dat de regulatoren geen toestemming kunnen geven aan de "uitbreiding van de lokale monopolie van SBC". Consumenten-organisaties protesteren eveneens. Ze noemen de overname slecht voor de concurrentie en voor de consument. De overeenkomst moet nog voor goedkeuring langs het Amerikaanse ministerie van Justitie, de Federale Communicatie Commissie en enkele regulerende organen. SBC en Ameritech hopen de overname binnen een jaar af te ronden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.