IBM vergroot RS/6000 risc-servers

IBM en Digital breiden beide de capaciteit van hun zware risc-computers uit door deze uit te rusten met snellere processoren. Verder komt er een volgende versie van het besturingssysteem AIX.

DEC biedt nu ondersteuning voor een 600 MHz Alpha-processor in zijn 7305-computers, voor zowel destand alone als derack-variant. Deze verbeterde Alpha-servers kunnen maximaal vier processoren bevatten en zijn ontworpen voor het draaien van zware bedrijfsapplicaties, zoals Oracle Datamart en Lotus Notes en Domino. De fabrikant beweert dat de nieuwe systemen zeker zesduizend Notes-gebruikers kunnen ondersteunen.
De introductie van de 332 MHz Power PC 604e-processor in zijn RS/6000-machines betekent dat IBM de snelheid van de 'Deep Blue'-computers met naar eigen zeggen 10 procent ten opzichte van de voorgaande modellen opvoert. Het bedrijf heeft deze machines ontworpen voor rekenintensieve applicaties, waaronder gegevenspakhuizen en erp. De zwaarste variant bestaat uit meerdere processoren in één machine, die in wezen een cluster-in-een-doos is met zestien subsystemen die elk tot vier processoren bevatten. Deze machines zijn weer te koppelen om zo maximaal 512 subsystemen te verbinden. Eind dit jaar herziet IBM het ontwerp van zijn topmodel S70-server. Deze moet dan dienst doen als een subsysteem voor de nieuwe, verzwaarde RS/6000. De S70 ondersteunt momenteel twaalf parallelle processoren.
Aansluitend op de introductie van de nieuwe RS/6000-machines komt IBM met versie 4.3.1 van de Unix-variant AIX. Dit besturingssysteem kan nu een miljoen bestanden gelijktijdig openen en 32 duizend bestanden per bewerking afhandelen. De nieuwe 64-bits versie vergroot ook het aantal toegestane paden (threads) per bewerking en de maximale grootte van het gedeelde geheugen en de geheugenkaarten. IBM levert in mei nog enkele verbeteringen voor AIX.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.