Unisys en Hitachi creëren object-Cobol

Mainframefabrikanten Unisys en Hitachi komen nader tot elkaar middels een serie recente overeenkomsten betreffende de object-technologie van de laatstgenoemde. Unisys neemt een licentie op de OO Cobol object-compiler voor Windows NT werkstations, klassebibliotheken, een Cobol-editor en een object-browser.

De twee bedrijven werken samen aan de ontwikkeling van een object-georiënteerde Cobol-compiler voor de Clearpath HMP IX-systemen van Unisys, voorheen de 2200-serie.
Het doel van deze samenwerking is het koppelen van Hitachi's front-end compiler met de back-end compiler-techniek van Unisys om zo een nieuw object-Cobol te scheppen. Deze nieuwe versie van de aloude programmeertaal is bestemd voor de Clearpath-computers van Unisys, die nu in de eigen Cobol-techniek al voorzieningen biedt voor extensies en een 'universeel compiling systeem'. Dit alles valt onder een strategie van software-modernisering voor Clearpath-gebruikers. Volgens Unisys komt er binnenkort dan ook een stroom aan hulpmiddelen en bibliotheken van andere leveranciers.
Het resulterende product gebruikt zowel NT-werkstations als de Intel-node van de Clearpath-computers voor de ontwikkeling en eerste compilatie van Cobol-code. Hitachi beweert dat het als eerste ter wereld een object-georiënteerde Cobol-implementatie levert, die overigens al in 1994 het licht zag. Tot nog toe verkocht de firma dit alleen als geïntegreerde optie in ontwikkelaarssoftware op desktopsystemen. Een officiële specificatie voor object-Cobol is al sinds 1990 in ontwikkeling, zowel Unisys als Hitachi dragen hier aan bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.