Microsoft weerhoudt Bea van openheid

Bea Systems, Microsoft en Compaq vormen een alliantie om klanten te ondersteunen bij het in gebruik nemen van geclusterde systemen. Voor uitbreiding van Tuxedo met Dcom componententechnologie is Microsoft voorlopig echter niet 'te porren'.

De huidige alliantie is erop gericht om met de introductie van NT 5.0 Tuxedo middleware, Cluster Server (voorheen bekend onder codenaam Wolfpack) en Proliant servers te integreren.
Microsoft heeft zijn eigen Microsoft Transaction Server (MTS) die uitsluitend draait op Windows NT. Vandaar dat Tuxedo, dat transacties verwerkt van zo'n zeventig combinaties van hardware en besturingssystemen, niet gebundeld wordt met de Compaq NT-clusters. Dat levert Microsoft teveel concurrentie op. Analisten zien Tuxedo als het geavanceerdste product voor bedrijfsbrede transactie-afhandeling. MTS is alleen in een NT-omgeving te gebruiken. Voor de rest van een heterogene infrastructuur, zo redeneert Bea, is dan toch nog een Tuxedo-achtig product nodig.
Bea streeft naar ontwikkeling van een standaard voor applicatie-infrastructuren. Onder codenaam Iceberg werkt het aan een systeem dat naast transacties ook berichten en objecten verwerkt. Iceberg zorgt voor één transparante omgeving die in een heterogene omgeving alle communicatie tussen applicaties kan afhandelen. Dit is technisch gerealiseerd door de Tuxedo-api los te weken van de bus. Die bus komt nu beschikbaar voor andere middlewarevormen, zoals berichten en objecten. Voor Corba-objecten (Common Object Request Broker Architecture) is een api ontwikkeld. Voor Dcom echter niet, omdat Microsoft de specificaties van zijn componententechnologie niet vrijgeeft.
Met Builder Suite levert Bea een alternatief. Hiermee zijn Visual Basic-applicaties (op basis van Active X of OCX) te gebruiken in een Tuxedo-omgeving. Tuxedo en Iceberg zijn geschikt voor zowel maatwerk- als standaard applicaties. Bea heeft al een oplossing voor SAP R/3 uitgebracht. Peoplesoft heeft Tuxedo geïntegreerd in zijn erp-systeem. Met andere erp-leveranciers wordt onderhandeld.
Volgens Bea is middleware nu waar relationele databases tien tot vijftien jaar geleden waren. Toen ontwikkelden softwareleveranciers allemaal hun eigen gegevensopslag. Nu zijn er standaard producten. Hetzelfde is gebeurd op hardware- en besturingssysteem-niveau. Middleware zou de komende jaren aan de beurt zijn. Concurrentie ondervindt Bea vooral van Oracle, IBM en Microsoft, die voor hun eigen platformen transactieservers verkopen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.