Niet-Intel Windows CE-systemen rukken op

Intel introduceert zijn nieuwe mobiele Pentium II-processoren. Volgend jaar verschijnen ze al in draagbare systemen onder de 1200 dollar. Daar krijgen ze concurrentie van een nieuwe trend: sub-notebooks met Mips-, PowerPC- en andere niet-Intel chips en Microsofts Windows CE 3.0.

Sinds een half jaar richt Intel zich ook op de onderkant van de PC-markt. Vanaf volgende week biedt het daarvoor een goedkope variant van de Pentium II, de Celeron. Ook de mobiele Pentium II's moeten snel in goedkope systemen verkrijgbaar zijn. Intel kijkt zelfs naar notebooks onder de duizend dollar.
Die markt kan echter voor verrassingen zorgen. De introductie van Windows CE 2.0 leidde begin dit jaar al tot een verschuiving van CE-palmtops naar sub-notebooks. Vorige maand kondigden HP, Hitachi en NEC producten aan met dit besturingssysteem. Volgens Microsoft zullen Casio en Compaq volgen. Dankzij versie 2.1 zijn computerfabrikanten ook niet meer afhankelijk van Intel-processoren.
De derde versie van Windows CE, codenaam Jupiter, zal ondermeerrealtime-functionaliteit bieden. Volgens waarnemers komt er een botsing tussen krachtige CE- en goedkope Windows-systemen. Microsoft en Intel stellen dat daar nog een flink gat tussen zit, maar veel elektronicafabrikanten willen krachtige CE 3.0-systemen lanceren. Mitsubishi zegt in juni met zo'n computer onder de duizend dollar te komen, in de behuizing van zijn bestaande Windows 95 mini-notebook, met een PowerPC-processor van Motorola. NEC introduceert in juni een CE-systeem op basis van zijn eigen Mips-processoren. Philips is Mips-licentiehouder en produceert zijn eigen lijn Velo-handcomputers daarmee. Een woordvoerder bevestigt dat Philips Semiconductors werkt aan een nieuwe Mips-chipset, die deze maand verschijnt. Kloksnelheden nemen toe van 75 MHz naar 120 MHz. IBM breidt zijn Thinkpad-lijn uit met een Windows CE 3.0-systeem. Intussen betoogt Intel dat 'Windows CE perfect draait op Intel'.
Intel wil mobiele gebruikers uitrusten met de kracht en het comfort van desktops. De mobiele Pentium II-processoren (233- en 266-MHz, 466 en 696 dollar) kunnen via software Mpeg2-video en AC-3-audio decomprimeren, hoewel dat pas soepel verloopt met processoren boven de 300 MHz. Diverse fabrikanten zullen notebooks met een DVD-rom-speler uitbrengen.
Intels zwakste plek is waarschijnlijk het energiegebruik van de mobiele Pentium II's. Inclusief de L2-cachegeheugens verbruiken de 233 MHz- en de 266 MHz-versie 7,5 en 8,6 watt. Speciaal voor notebooks brengt Fujitsu een 6,6 millimeter hoge fan op de markt. Mips, PowerPC, ARM en andere 'Windows CE-chips' zijn veel zuiniger.
Als Intels Pentium-lijn op termijn geen sterke technologie blijkt te zijn voor kleine mobiele systemen, heeft het bedrijf nog een troef. Door de overeenkomst met DEC beschikt het over één van de beste technologieën voor draagbare apparatuur: de Strongarm-risc-processor. De Amerikaanse Handelscommissie (FTC) moet die overeenkomst overigens nog goedkeuren. Strongarm-processoren zijn leidinggevend voor Windows CE als het gaat om prestaties per watt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.