Chipcontracten IBM bedreigen Intel

Met de recent afgesloten reeks processorcontracten maakt IBM duidelijk dat het niet op één paard wedt. Intels dominante marktpositie berust vooral op het vermogen om snel grote hoeveelheden chips te produceren. IBM heeft nu echter, naast de eigen Power PC-processor, toegang tot een flink aantal andere chiptechnologieën.

De afgelopen weken hebben National Semiconductor (Natsemi), Advanced Micro Devices (AMD), Integrated Device Technology (IDT) en Advanced Risc Machines (ARM) IBM in de arm genomen voor de productie van hun microprocessoren. IDT en AMD hebben de fabricage van hun nieuwste Pentium-concurrenten geheel uitbesteed aan IBM. Natsemi-dochter Cyrix profiteert al jaren van IBM's productiekracht en versterkt die relatie nu. ARM geeft zijn ARM7 Tdmi-technologie voor ingebedde computerapparatuur in licentie aan IBM.
Hiermee is dat bedrijf leverancier geworden van een veelvoud aan chips. Bovendien bezit het geavanceerde productietechnologieën, waaronder de toepassing van koperverbindingen tussen transistoren. "Als een computerfabrikant een processor in zijn systemen verwerkt, wil hij wel garanties voor voldoende hoeveelheden", zegt analist Kelly Henry van onderzoeksbureau IDC. "Een partner als IBM boezemt veel vertrouwen in bij klanten."
Daarnaast onthulde Natsemi plannen om een complete PC op één chip te plaatsen en zo de prijs van computers drastisch te verlagen. De Amerikaanse processorfabrikant verwacht dat deze chip midden volgend jaar gereed is. De 'PC-processor' wordt dan verwerkt in werkstations en draagbare computers. Natsemi zegt al te beschikken over alle kennis en methodieken om meer dan twaalf aparte chips te vervangen door één processor. Met die chip zijn computers kleiner en geruislozer te maken. Andere mogelijkheden zijn een hogere kloksnelheid en ingebouwde functionaliteit voor communicatie en hoge resolutie-beelden. De 'PC-chip' wordt om de microprocessorkern van dochteronderneming Cyrix heen gebouwd. Natsemi's plannen voorspellen verhevigde concurrentie met Intel op het gebied van goedkope computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.