Hewlett-Packard met eigen Java-versie

Hewlett-Packard (HP) brengt zijn eigen versie van Java op de markt. Microsoft heeft aangekondigd om HP's Java-versie te gaan gebruiken voor het Windows CE besturingssysteem.

Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. HP, dat tot nu toe geen expliciet standpunt in de Java-oorlog innam, keert zich tegen de alliantie van Sun, Oracle, Netscape en IBM die in een hevige marketingoorlog zijn verwikkeld met Microsoft.
Het softwarebedrijf van Bill Gates heeft een eigen Java-smaak ontwikkeld, die alleen onder Windows draait, maar wel redelijke prestaties levert. Onder leiding van Sun werkt de IT-industrie aan '100 procent puur Java', dat op alle platformen draait met een Java Virtual Machine die aan de Java-standaard voldoen. De technische uitwerking is echter nog verre van optimaal, waardoor Java-applicaties van enige omvang slecht presteren.
HP zou genoeg hebben van de 'ontoelaatbaar hoge licentieprijzen' die Sun in rekening brengt voor de 'consumenten-elektronica'-versie van Java. De nieuwe strategie van HP is een klap in het gezicht van Sun, dat zijn lot verbonden heeft aan zijn troetelkindje Java. Volgende week vindt in San Francisco een door Sun gesponsorde JavaOne-conferentie plaats, waar naar verwachting tienduizend Java-programmeurs hun opwachting maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.