VN-zorgen over telecom ontwikkelingsland

Als de lidstaten er niet in slagen om het huidige betalingssysteem voor internationaal telefoonverkeer te hervormen, ontstaat chaos en anarchie. Dit zei secretaris-generaal Pekka Tarjanne van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) tijdens een forum over de liberalisatie van de telecommarkt.

De ITU maakt deel uit van de Verenigde Naties.
Volgens Tarjanne ondermijnt de huidige concurrentiestrijd de huidige rekensystemen, waarbij telecomaanbieders elkaar betalen voor de internationale verbindingen. Vooral de ontwikkelingslanden komen in de problemen. Zij zijn sterk afhankelijk van deze tarieven. In totaal wordt er jaarlijks twintig miljard dollar aan deze tarieven betaald. Tarjanne vreest dat de ontwikkelingslanden door de huidige systematiek niet in staat zijn om wereldwijde diensten aan te bieden aan de burgers. "Dit schaadt niet alleen deze landen, maar ook de gebruikers en ondernemingen in de rest van de wereld", aldus Tarjanne.
Hervorming van het systeem is noodzakelijk na de eenzijdige beslissing van de Amerikaanse communicatie-commissie om de betalingen van Amerikaanse aanbieders aan buitenlandse branchegenoten flink terug te brengen. Deze maatregel heeft de woede van de ontwikkelingslanden opgewekt. De VS zijn alleen bereid in te binden als die landen kunnen bewijzen dat hun kosten hoger zijn dan de criteria die de commissie heeft opgesteld. Volgens de ITU is een multilaterale oplossing noodzakelijk om te voorkomen dat de kleinere landen ondersneeuwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.