EDG plaveit pad niet-Europese IT-firma's

Niet-Europese IT-ondernemers ondervinden regelmatig problemen wanneer ze in Europa een bedrijf willen beginnen. De European Development Group (EDG) kan de route plaveien voor ze de oversteek wagen.

Amerikaanse IT-entrepreneurs raken regelmatig de weg kwijt in Europa. Volgens Frank van der Poll, algemeen directeur van EDG, komt dat omdat veel Amerikanen er over Europa "welhaast kinderlijke opvattingen op na houden". Ze beschouwen Europa als één markt en hebben weinig benul van de verschillen. "Hun eerste stek is in Groot-Brittannië, daarna lopen ze veelal vast."
EDG helpt niet-Europese ondernemers die in Europa zaken willen doen. Het regelt tegen betaling het commerciële voorwerk: het kent de plaatselijke markt en legt contact met afnemerskanalen, onderhandelt, stelt contracten op en zorgt voor huisvesting en personeel. Van der Poll omschrijft EDG als eenoutsourced salesforce.
EDG richt zich op de IT-markt. Omdat Van der Poll en mede-oprichter David Murray vanBell Company Dynix uit de netwerkwereld komen, bevinden zich onder de klanten diverse netwerkbedrijven: Cabletron, Timeplex Group en het Canadese Impath Networks. EDG werkt ook voor een aantal Pakistaanse bedrijven. "Die zoeken naar contacten met Europese automatiseringsbedrijven om conversie-opdrachten voor de euro en het millennium-probleem binnen te halen", licht Van der Poll toe. "Ook verlenen we ondersteuning aan een Israëlisch technologisch bedrijf dat opnieuw voet aan Europese grond poogt te krijgen. Deze fabrikant opende in de jaren tachtig met overheidssubsidie een vestiging in Friesland." Een uur rijden van Amsterdam ... de Israëli's hadden geen rekening met de files gehouden. IT-personeel was in de verste omtrek niet te krijgen. Door deze slechte voorbereiding keerden ze een half miljoen dollar armer onverrichterzake terug.
Inmiddels telt EDG elf werknemers. Het wil dit jaar afsluiten met zo'n dertig mensen en een omzet van 2,3 miljoen dollar. Het opereert nu nog alleen vanuit Hillegom, maar praat over extra vestigingen in Scandinavië en Italië. Steun bij EZ zoekt Van der Poll niet meer, en in het huidigeTwinning-initiatief heeft hij weinig fiducie. "Loze praatjes, want de ontoegankelijkheid bij de overheid blijft enorm", schampert hij. "Wij hebben een keer een subsidie-aanvraag bij Senter ingediend, maar daar gebeurde helemaal niets mee. Het kost alleen maar tijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.