Gigahertz-chips definitief in 2000

IBM en Digital Equipment Corporation (DEC) bevestigen in hun toekomstplannen definitief dat zij tegen het jaar 2000 microprocessoren met een snelheid van 1000 MHz zullen leveren. De twee bedrijven demonstreerden eerder dit jaar al experimentele prototypes van dergelijke Gigahertz-chips.

IBM verklaarde dat het zijn huidige productietechnologie gebruikte om de processor van 0,25 micron op te voeren naar de nieuwe topsnelheid. Volgens de computerfirma genereert de 1000 MHz-chip geen extra hitte ten opzichte van huidige versies, ondanks de verdriedubbelde snelheid. De sterk toenemende warmte die wordt opgewekt bij hogere snelheden, was tot nog toe een struikelblok bij de ontwikkeling van nieuwe generaties chips.
De snelheid van 1000 MHz is echter geen bovengrens, beweert IBM. Snellere processoren zullen elkaar vrij snel opvolgen zodra de producent de technische vorderingen van het prototype combineert met de zelf ontwikkelde koperchip-technologie. Het koper vervangt hierbij het traditioneel gebruikte aluminium voor de verbindingen tussen de transistoren op een chip. Doordat koper een betere stroomgeleider is dan aluminium, zijn koperchips sneller en genereren zij minder hitte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.