VS en Europa dubbel over vrije e-handel

Terwijl president Clinton de wereld verzekert de komende zes jaar geen belastingheffing op Internet toe te staan, lobbyen Amerikaanse staten en gouverneurs voor een nieuw belastingstelsel.

Zij vrezen dat een belastingvrij Internet leidt tot een scherpe daling van de btw-inkomsten uit reguliere handel. De angst bestaat dat consumenten meer goederen en diensten online zullen aanschaffen.
De National Governors Association heeft een voorstel ingediend bij het Amerikaanse Congres om transacties binnen een staat wel te kunnen belasten. Dit is dezelfde uitzondering die geldt voor postorder-bedrijven: handelaren berekenen geen btw voor staten waar zij geen vestiging hebben. Bij dit systeem kan het echter wel gebeuren dat klanten die belasting toch moeten betalen aan de eigen lokale overheid. Officieel lijkt Clinton voor 'elektronische vrijhandel' te zijn, gezien zijn steun voor de Internet Tax Freedom Act. Dit wetsvoorstel ligt nu ter goedkeuring bij het Congres. De Amerikaanse president zei in zijn toespraak tijdens de BankAmerica Robertson Stephens conferentie in San Fransisco gisteren echter: "Er moeten geen speciale uitzonderingen gelden voor Internet".
Eurocommissaris Martin Bangemann laat ook van zich horen. Hij is het in wezen eens met het voorstel om de heffing van douanerechten op elektronische handel te schrappen. Daar voegt hij echter een grote beperking aan toe. Transacties die normaal gesproken belastingvrij zijn, mogen niet extra belast worden als die plaatsvinden via Internet. Elektronische handel moet dezelfde fiscale behandeling krijgen als gewone handel. Dat impliceert belastingheffing in die gevallen dat normale handel belast is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.