Managed hosting door True

Telecom is stiefkind van management

Nederlandse ondernemingen voeren geen telecombeleid. De telecommanager bestaat niet en de verantwoordelijke besteedt er weinig tijd aan, waardoor bedrijven kortingen mislopen.

Bovendien is de verwarring onder gebruikers groot. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en een discussie tijdens het congres van de stichting Telecomgebruikers Nederland.
De aanbieders en gebruikers op de telecommarkt begrijpen elkaar niet. Door de liberalistatie is het aanbod enorm toegenomen. De gebruikers kunnen vaak door de bomen het bos niet zien. "Op KPN wordt veel afgegeven, maar het is mij nog niet duidelijk wat de andere partijen aanbieden", zei een radeloze inkoper tijdens het Telecomgebruikerscongres.
Ook ziet het bedrijfsleven telecom niet als een belangrijk onderwerp. Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wijst uit dat 49,3 procent van de Nederlandse bedrijven geen specifiek telecombeleid voert. Veel ondernemingen kennen geen telecommanager. De verantwoordelijkheid ligt bij de IT-afdeling of bij een manager marketing en communicatie. Dat terwijl de vrije markt mogelijkheden biedt tot flinke kostenbesparing. Nu blijven de meeste ondernemingen gewoon bij KPN, zo blijkt uit een eerder onderzoek van de vereniging van de Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers.
Volgens directeur Frans van Belle van MCI Worldcom Nederland moeten de aanbieders de inkopers opvoeden. Ze hebben behoefte aan weerwoord van de klant. Volgens Libertel-topman John de Wit dragen ook de advertenties van de telecombedrijven bij aan de verwarring. "Een aantal annonces is misleidend. De voordelen die een bedrijf biedt zijn in de advertenties vaak slimmer geformuleerd dan de werkelijkheid gebiedt. Deze tendens baart me zorgen."
Tijdens het debat ontstond het idee voor een prestatiemeter voor aanbieders. Dit instrument moet gebruikers duidelijkheid bieden over wie wat doet en hoe goed hij daarin is. De telecombedrijven zijn bereid hieraan mee te werken, als een professioneel onafhankelijk instituut het ontwikkelt. Ook de Opta staat achter een dergelijke indicator.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.