Managed hosting door True

Baan-gebruikers raken niet in paniek

Gebruikers van Baan-software reageren gelaten op de negatieve berichten over financiële tegenvallers en rechtszaken van boze beleggers. Dit contrasteert met vooral de Amerikaanse financiële gemeenschap, die het bestaansrecht van Baan als onafhankelijk bedrijf in twijfel trekt.

Boeing, Baans grootste gebruiker, wil via Steve Feller alleen vertellen dat de implementatie van Baan gewoon doorgaat. "Zolang de gebeurtenissen rond Baan geen effect hebben op de continuïteit van het bedrijf, maken wij ons geen zorgen." Daarmee ontkent Feller de geruchten dat Boeings productieproblemen deels komen door problemen met de Baan-software. De vliegtuigfabrikant breidt het aantal gebruikers momenteel uit van dertig- naar 55 duizend.
De Amerikaanse tak van Mercedes zegt zich geen grote zorgen te maken. "Het gaat nu wat minder met Baan. Voor een bestaande gebruiker is dat niet zorgwekkend. Er komen ook weer betere tijden", meent Wayne Zeek, die namens IBM zorg draagt voor het Baan-systeem. Mocht Baan niet overleven, dan krijgt Mercedes toegang tot de broncode van de software, zodat het zelf de ondersteuning kan uitvoeren.
Ook Nederlandse gebruikers willen nog geen conclusies trekken. IT-manager Sjaak Stam van Boskalis: "Wij zijn niet blind voor de situatie, maar wachten af." Dit baggerbedrijf zit middenin een grootschalig implementatietraject met Baan Series. Egidius Janssen uit het Limburgse Belfeld zegt bezorgd naar de ontwikkelingen te kijken, maar verwacht dat het softwarepakket blijft bestaan.
Loek van den Boog, industriekenner en privé-investeerder met Virtual Ventures IT Fund: "Hoewel spannende tijden aanbreken voor Baan, lijkt dit me geen situatie waarin het bedrijf om andere dan strategische redenen een fusie of overname zou overwegen." Baan moet volgens Van den Boog zo snel mogelijk weer winstgevend worden. "Als een bedrijf snel groeit, ontstaat er veel vet." Hij meent dat bij Baan 5 procent valt weg te snijden zonder dat het merkbaar is. Hij noemt het op Microsoft-leest geschoeide nieuwe licentiemodel van Baan als principieel het gezondste.
Al enige tijd gaat het gerucht dat Microsoft Baan overneemt. Toen dat nieuws vorige week op Baan World uitbleef, waar beide bedrijven wel een verregaande samenwerking bekendmaakten, bleef een fusie over. Peoplesoft, dat maar geen vaste voet op Europese bodem lijkt te krijgen, wordt bij herhaling als ideale kandidaat genoemd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.