Managed hosting door True

Minister wil overheidsdata ontsluiten

Slechts tweederde van de 36.000 beschikbare elektronische gegevensbestanden van de overheid wordt wel eens door derden gebruikt. En dit zijn dan nog meestal andere overheidsorganen. In 70 procent van de gevallen worden die gegevens gratis verstrekt.

Dat blijkt uit het rapport 'Elektronische bestanden van het bestuur' dat minister Van Boxtel (Informatiebeleid) aan de Tweede Kamer heeft gezonden. De bewindsman onderzoekt momenteel of het mogelijk is te komen tot een overzicht met bestanden die openbaar en daarmee voor iedereen opvraagbaar zijn. Er bestaat nauwelijks inzicht in de bestanden die de overheid beheert.
Vooral het bedrijfsleven blijkt weinig gebruik te maken van de elektronische bestanden die de overheid heeft aangelegd. Voornaamste oorzaak is dat van de bestanden doorgaans geen overzichten bestaan. Alleen voor geografische informatie is inmiddels de vraag op gang gekomen.
De overheid beschikt over een enorme hoeveelheid bestanden van een zeer grote diversiteit. Slechts de helft wordt op een regelmatige basis door anderen gebruikt. Volgens het rapport zouden echter veel meer instellingen en bedrijven hiervan kunnen profiteren. Voor tweederde van de bestanden waaruit nog geen informatie aan anderen wordt verstrekt, wordt wel belangstelling vermoed.
Minister Van Boxtel wil de overheidsinformatie toegankelijker maken. Met moderne informatie- en communicatietechnologie mag dat geen probleem zijn. Ook de overheid zelf heeft belang bij een goede toegankelijkheid van informatie, omdat dit de efficiëntie kan verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.