Managed hosting door True

KPN Telecom digitaliseert kaarten

KPN Telecom heeft zestien miljoen gulden uitgegeven om kaarten met informatie over de ligging van kabels en de structuur van het telecomnet te digitaliseren, centraal op te slaan en decentraal te ontsluiten. Vanaf zestig locaties kunnen drieduizend raadplegers en 120 muteerders de gescande tekeningen opvragen en afdrukken.

De opdracht is uitgevoerd door Intergraph Benelux, dat voor het scannen de firma Datelnet heeft ingeschakeld. Het gaat om negentigduizend liggingskaarten, in analoge vorm van A0-formaat, en 150 duizend A3-tekeningen met structuurgegevens. Voorheen werd het materiaal bij de telecomdistricten bewaard, waarbij kopiën binnen nog kleinere eenheden in 'satellietarchieven' waren opgeslagen. De centrale opslag in Groningen moet de beheerproblemen van de oude situatie oplossen.
Raadplegen gebeurt via een intranet op PC's met een standaard-webbrowser. Op deze manier zijn geen aanpassingen op de werkplekken nodig. Voor het bijhouden van de kaarten zijn er werkstations met tekenapplicaties. Volgens Intergraph worden per dag twintigduizend kaarten opgevraagd en 1500 mutatietransacties verricht.
Met het Scan-project, dat in een jaar gerealiseerd is, sneuvelt een eerdere methode, die KPN Telecom inmiddels te ambitieus, te traag en te kostbaar vindt. In het verleden waren al delen van het archief geconverteerd, met als resultaat een vectorbestand in plaats van een rasterbestand. Het daarvoor gebouwde informatiesysteem is door de raadplegers via 'Scan' te benaderen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.