Romein en Hetzenauer weg bij Tulip

Tulip-oprichters en huidige directieleden Rob Romein en Franz Hetzenauer zullen, zodra er nieuwe directieleden zijn aangetrokken, de overgenomen PC-fabrikant verlaten.

Ook de leden van de Raad van Commissarissen hebben hun zetel ter beschikking gesteld. Tulip-commissaris Westerterp had zichzelf al op non-actief gezet, omdat hij al president-commissaris van Koninklijke Begemann Groep, de overnemende partij, is. In het nieuwe Tulip is ook geen plaats meer voor Commodore. Er zal naar een koper worden gezocht. Tulip gaat zich geheel richten op de zakelijke markt. Daarvoor blijven de kantoren in Nederland, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië open. In andere landen zal naar distributie-alternatieven worden gekeken.
Een en ander werd bekend gemaakt door Begemann-topman Deleye op een persconferentie gisterenavond in Rosmalen waar de details van het reddingsplan voor Tulip uit de doeken werd gedaan. Deleye wil dit jaar met een productie van 60.000 computers breakeven draaien. In de komende jaren wil hij naar een omzet van 300 miljoen gulden toe en een productie van 150.000 stuks (2001). HetTulip service center zal blijven bestaan, evenals hetTulip Education center. Dit laatste onderdeel wordt verzelfstandigd en gaat diensten aan derden aanbieden.
De Koninklijke Begemann Groep heeft met minimaal tweederde van de schuldeisers - een wettelijk vereiste - overeenstemming bereikt over een afbetalingsregeling. Zij zullen op 8 juli met het akkoord moeten instemmen. Daarna dient de rechtbank het akkoord goed te keuren op 22 juli, waarna partijen een week te tijd hebben om hoger beroep aan te tekenen. Op 31 juli komt er dan een eind aan de surseance. Daarna zal Begemann 25 miljoen risicodragend vermogen in Tulip inbrengen in de vorm van een achtergestelde lening. Deze zal uiterlijk 31 december 1998 converteerbaar zijn in aandelen Tulip tegen een conversiekoers van 1 gulden. Begemann wil via herplaatsing nog voor het einde van het jaar tot een belang in Tulip komen van 30 à 35 procent.
Verder zullen 241 van de 670 werknemers een baan aangeboden krijgen in het nieuwe 'Tulip', waarvan 132 in Nederland. Ingram Micro, die de fabriek overneemt, neemt 109 medewerkers over. Voor 99 Tulip-medewerkers zou een ontslagvergunning worden aangevraagd, maar inmiddels hebben van deze groep 22 mensen al een andere baan. Naar verwachting zal uiteindelijk maar voor zo'n veertig personeelsleden ontslag hoeven te worden aangevraagd. De leegloop tijdens de onderhandelingsfase bleef beperkt tot 41 medewerkers.
Ingram Micro zal de Tulip-fabriek, waar jaarlijks 1 miljoen PC's kunnen worden geconfigureerd, ombouwen tot een Europees configuratiecentrum. Naast opdrachten voor Tulip zal Ingram er ook PC's van andere fabrikanten in elkaar zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.