Kleine ICT-bedrijven zijn vaak onderverzekerd

Veel startende en kleine ict-bedrijven hebben geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Ze lopen grote financiële risico's en hebben bij schadeclaims een grotere kans op een faillissement.

Tweederde van de startende en kleine ict-bedrijven is onderverzekerd. Hun verzekering dekt in de meeste gevallen wel algemene aansprakelijkheid, zoals claims in verband met zaak- en of letselschade, maar beroepsaansprakelijkheid (claims van de opdrachtgever na een fout in de opdracht) is in veel gevallen niet gedekt. 

Beroepsaansprakelijkheid ontstaat bijvoorbeeld door een softwarefout in een salarissysteem. Geschillen tussen ict-bedrijven over dit soort problemen kunnen claims van duizenden tot miljoenen euro's en in sommige gevallen faillissement tot gevolg hebben. Annechien ten Kate, juridisch adviseur van ICT~Office: "In de markt is veel onduidelijkheid over de dekking van beroepsaansprakelijkheid."

Brancheorganisatie ICT~Office introduceerde in augustus 2007 een speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor startende en kleine ict-bedrijven. Inmiddels hebben vijftig kleine en startende ict-bedrijven deze polis afgesloten. Verzekeringsmaatschappij Aon, waarmee ICT~Office heeft samengewerkt voor het opzetten van deze verzekering, hoopt dit jaar zo'n honderd polissen af te sluiten. Ten Kate: "We hebben nog een grote  slag te slaan. Bedrijven moeten zich meer bewust worden van het belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dat kan grote financiële problemen voorkomen."  

Lastig

Tot nu toe was het voor startende en kleine ict-bedrijven lastig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veel verzekeringsmaatschappijen durven startende ict-bedrijven niet in de boeken op te nemen vanwege het grotere risico. Daarbij speelt mee dat premies vaak worden vastgesteld op basis van omzet uit het verleden. Startende bedrijven hebben echter geen verleden.

De verzekering van Ict~Office is gericht op bedrijven met een jaaromzet van maximaal 3 miljoen euro. Afhankelijk van de jaaromzet wordt de premie berekend. Op de site van Ict~Office staat uitgebreide informatie over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor kleine en startende ict-bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-08T11:34:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.