Apple denkt over eigen winkels in VS

Apple Computer koestert plannen om in de Verenigde Staten eigen winkels te openen. De Macintosh-fabrikant heeft al diverse domeinnamen geregistreerd die verband houden met handel.

Daarnaast heeft het bedrijf een voormalige Sony-topman aangenomen die bij die elektronicagigant verantwoordelijk was voor de opzet en uitwerking van winkel-projecten. Deze ex-directeur, Allen Moyer, was verantwoordelijk voor onder meer het futuristische winkel- annex amusementscentrum Metreon in San Francisco.
Apple heeft inmiddels ook enkele winkel-gerelateerde Internet-namen gereserveerd: http://Shop-Different.com, Buy-Different.com en Apple-Store.net. Nu verwijzen die adressen nog naar de homepage van de computerfabrikant (http://www.apple.com/).
Dit hoeft echter niet te betekenen dat de Mac-leverancier inderdaad winkels zal openen, zoals PC-fabrikant Gateway reeds heeft gedaan. Vaak registreren bedrijven domeinnamen om hun bestaande website te versterken of om misbruik van hun merknamen en marketing-uitingen te voorkomen.
Toch menen analisten dat Apple meer distributiekanalen moet creëren, wil het zijn marktaandeel uitbreiden. Een eigen winkelketen zou een logische stap zijn. Apple heeft de laatste jaren met name in de VS nogal wisselvallige relaties gehad met wederverkopers en winkels.
Overigens heeft Apple twee jaar geleden in Australië al een proefballon opgelaten. Het bedrijf heeft daar winkels opgezet volgens hetfranchise-model, waarbij het verkooppunt zelf in handen is van de beheerder. Die winkels zijn begonnen in gebieden waar de traditionele wederverkopers geen sterke aanwezigheid hadden. Inmiddels zijn er 62 van deze onafhankelijkefranchises.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-15T00:00:00.000Z Redactie Computable