XML is nieuw strijdperk Sun en Microsoft

Microsoft en Sun Microsystems staan ook wat betreft de web-opmaaktaal XML tegenover elkaar. De twee IT-bedrijven zijn het wel eens dat die opvolger van Html de toekomst heeft. De meningen lopen echter uiteen over de benoeming van instanties die de standaard moeten beheren.

Deze strijd tekende zich af op de XML '99-conferentie die deze week plaatsvond in Philadelphia. Microsoft en Sun schetsten daar hun intenties en Internet-plannen met betrekking tot XML (Extensible Markup Language). Het eerstgenoemde bedrijf ziet XML als vervanger voor Html én Java. Sun is een andere mening toegedaan.
"XML is net zo belangrijk voor onze visie van een diensten-gedreven netwerk als Java", zei Mike Rodgers, directeur wereldwijde software-activiteiten bij Sun. De topman hield maandag een toespraak waarin hij dit standpunt al aanstipte. Hij gaf ook hoog op over Suns rol in de schepping van XML.
IBM en Microsoft hebben echter ook veel bijgedragen aan deze technologie voor het delen van online-gegevens. "Zonder XML zou Html vervangen worden door een krachtiger, maar bedrijfseigen formaat. Hetzij afkomstig van Sun, hetzij van een andere IT-leverancier", erkent Rodgers.
De directeur zegt dat zijn bedrijf bezorgd is over het bewaren van de openheid en interoperabiliteit van de standaard. Dit vormt ook de basis voor eerdere, nog lopende, aanvaringen tussen Sun en Microsoft. De rechtszaak rondom Java is de meest bekende.
Voor XML wil Sun de controle in de handen geven van de Organization for the Advancement of Structured Information Standards (Oasis). Het portaal van die industrie-associatie (http://www.xml.org) moet dan dienen als centraal uitwisselingspunt voor XML-informatie.
Microsoft, dat overigens ook lid is van Oasis, positioneert zijn sitehttp://www.biztalk.org juist als XML-portaal. Biztalk is ook de naam voor Microsofts software-raamwerk voor XML-toepassingen. Het bedrijf verklaart voorstander te zijn van officiële standaardisatie, maar heeft zich nog niet uitgesproken over een standaardisatie-organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.