Managed hosting door True

IBM helpt winstgevend Apple aan processoren

Apple heeft in het vierde kwartaal met een winst van negentig miljoen dollar beter gepresteerd dan verwacht. Verder heeft de Macintosh-fabrikant een productie-overeenkomst gesloten met IBM om het huidige tekort aan Power-PC-processoren weg te werken.

Het netto inkomen van Apple laat zich omrekenen tot 51 dollarcent per aandeel. Wall Street-analisten hadden op 45 dollarcent gerekend Daarmee overtreft het bedrijf dus deze verwachtingen, die echter vorige maand waren bijgesteld doordat Apple een winstwaarschuwing deed uitgaan.
Het bedrijf voorspelde zelf dat het minder omzet en winst zou behalen doordat Motorola te weinig Power-PC processoren zou kunnen leveren. De aardbeving in Taiwan, waar Apple enkele oem-fabrikanten heeft, droeg ook bij aan deze bijstelling. Analisten kregen van Apple te horen dat de aanvankelijk verwachte winst van 75- tot 85 miljoen dollar zou uitkomen aan de onderkant van die oorspronkelijke schatting.
Kwade tongen beweren nu dat Apple de financiële verwachtingen heeft willen drukken - overigens met succes - om zo ogenschijnlijk beter te presteren. Het feit dat de computerfabrikant nu zelfs boven de optimistische schatting van vorige maand is uitgekomen, dankt het aan de gunstige verkoop in de Verenigde Staten van zijn G4-systemen.
Die nieuwste Macintosh-machines zijn echter mondjesmaat verkrijgbaar door problemen met de aanvoer van de gebruikte Power-PC G4-processoren. IBM is nu aangetrokken als extra producent om dit probleem tussen Apple en Motorola op te lossen. De computerreus, die heeft meegewerkt aan het ontwerp van de Power-PC, begint in de eerste helft van 2000 met het fabriceren van G4-chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.