Sun wil 'open source' Solaris

Sun Microsystems ontwikkelt een strategie om zijn Unix-besturingssysteem Solaris naar het 'open source'-model te migreren. Hierbij wil het bedrijf vermijden de Linux-gemeenschap voor het hoofd te stoten.

Volgens Sun schuilt het dilemma in het feit dat Linux goed is voor Solaris, maar dat de freeware Unix-variant geen bedrijfsgemeenschap achter zich heeft. "Onze bedoelingen moeten niet verkeerd begrepen worden; wij willen niet afgeschilderd worden als hetevil empire", luidt het commentaar van Sun.
Eén mogelijkheid bestaat uit het vrijgeven van de broncode en de auteursrechten aan de 'open source'-gemeenschap, zodat die de software verder ontwikkelt. Volgens dit scenario blijven alle beslissingsrechten betreffende merknaam, verpakking en testprocedures in handen van Sun. Het bedrijf vreest echter zijn bestaande klanten te verontrusten. Bovendien bestaat Solaris uit een aanzienlijke hoeveelheid code.
Verder onderzoekt Sun nog de rechten van andere bedrijven op bepaalde delen van of onderliggende technologieën in Solaris. Het computerbedrijf is wel al bezig de api's (application programming interfaces) compatibel te maken met Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.