Belgische bonden verliezen procedures tegen Centric

logo

Ict-dienstverlener Centric heeft in België twee rechtszaken gewonnen die de vakbonden hadden aangespannen. De bonden wilden het bedrijf dwingen ondernemingsraden in te stellen bij de Belgische dochterondernemingen.

De Belgische vakbonden hebben onlangs twee rechtszaken tegen ict-dienstverlener Centric verloren. De vakbonden meenden dat Centric de Belgische wetgeving overtrad door de activiteiten op te splitsen in kleinere vennootschappen. De bonden vroegen de arbeidsrechtbank in Antwerpen om tien Centric-vennootschappen te verplichten samen één ondernemingsraad op te zetten. De arbeidsrechtbank oordeelde dat Centric daartoe niet verplicht is.

De vakbonden hadden voor de arbeidsrechtbank in Brussel een tweede procedure aangespannen. Daarin werd gevraagd een recent opgerichte vennootschap met ex-werknemers van het overgenomen bedrijf Apem toe te voegen aan twee bestaande vennootschappen voor de oprichting van een zogeheten preventiecomité. Zo'n comité is vergelijkbaar met een bedrijfscommissie in Nederland, een eenvoudige variant van een ondernemingsraad.

Preventiecomité

De vakbonden meenden ook dat de werkgeversafvaardiging in het preventiecomité moest bestaan uit managers van de Nederlandse moedervennootschap en niet uit lokale managers in Zaventem. De Brusselse arbeidsrechtbank wees beide vorderingen af.

Centric is verbolgen dat de vakbonden tijdens de procedures verklaringen hebben afgelegd aan de pers waarin het bedrijf met scherpe bewoordingen werd aangevallen. De vakbonden spraken van "omzeiling, manifeste miskenning en ontduiking van de wetgeving".

Niet triest

Vakbondssecretaris Koen Dries van de vakbond LBC noemt de gerechtelijke uitspraak jammer. "Maar ik word er niet triest van. De rechter heeft een technische uitspraak gedaan", zegt hij. De vonnissen leiden ertoe dat Centric nu wordt opgezadeld met twee zogeheten preventiecommissies, in plaats van één ondernemingsraad.

"Dat is minder werkbaar en het had ook niet de voorkeur van het Belgische Centric-management", weet Dries. "Omdat deze commissies dwars door de verschillende activiteiten van bedrijf lopen, wordt het lastig overleggen. Bovendien is hier in België juist bepaald dat de vroegere preventiecommissies in het komende halfjaar de status van ondernemingsraad krijgen." Uiteindelijk krijgt Centric door deze uitspraak in België volgens Dries te maken met twee ondernemingsraden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-06T12:48:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.