Hebben: herschrijfbaar holografisch materiaal

Amerikaanse onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat binnen een paar minuutjes van een holografische afbeelding kan worden voorzien. Het materiaal kan steeds opnieuw met laserstralen worden 'ingestraald' en weer gewist. Chirurgen kunnen de techniek gebruiken om 3D-scans van het menselijk lichaam te bestuderen.

Onderzoekers van de faculteit optische wetenschappen van de Universiteit van Arizona (UA) hebben een lichtgevoelig materiaal ontwikkeld dat via laserstralen in een paar minuutjes van een hologram kan worden voorzien. Het materiaal kan daarna worden gewist, waarna er een nieuw hologram kan worden ‘ingestraald'. Het Japanse bedrijf Nitto Denko heeft op basis van de techniek een eerste scherm gebouwd, nu nog met een afmeting van tien bij tien centimeter.

Medische scans 3D bekijken

Deze uitvinding kan allerlei nuttige toepassingen opleveren, bijvoorbeeld in de chirurgie. Medici kunnen met deze vinding bijvoorbeeld medische scans (gemaakt via bijvoorbeeld CAT of MRI) als hologram bekijken. De onderzoekers verwachten echter dat er veel meer toepassingen komen nu de techniek beschikbaar is.

Holografisch materiaal Universiteit van Arizona

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-07T11:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.