SAP stapt met eigen portaal in e-commercie

SAP lanceert op de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst zijn Internet-portaal http://www.mysap.com. Gebruikers kunnen daarmee hun bedrijfssystemen benaderen en elektronische handel drijven met derden die ook aangesloten zijn op het portaal.

SAP's portaal-strategie is zowel logisch als noodzakelijk. Applicatie-leveranciers concurreren meer en meer met Internet-portalen. Vooral op de traditionele erp-markt is functionaliteit alleen niet langer onderscheidend. My SAP vloeit voort uit het vorig jaar groots opgezette Enjoy SAP, dat de vaak als lelijk en inflexibel beoordeelde R/3-schermen een sexy uiterlijk geeft. Een moderne Internet-interface is een voorwaarde om applicaties via een portaal te benaderen. Daarnaast blijkt SAP niet in staat om snel te concurreren op nieuwe en snelgroeiende markten als software voor het beheer van zakelijke relaties (customer relation management, crm) en geavanceerde planning-software. De toegevoegde waarde komt dus niet van nieuwe applicaties, zoals bij Siebel, Oracle en ook Baan, maar van een nieuw type dienstverlening.
Momenteel gebruikt 14 procent van de medewerkers van een gemiddelde SAP-klant de R/3-software. Door een forse toename van het aantal gelegenheidsgebruikers groeit dat percentage volgens topman Hasso Plattner tot boven de 50 procent. Enjoy SAP vervult een cruciale rol in de portaal-strategie. De nieuwe interface is vanaf versie 4.6 zichtbaar in de R/3-software. Deze release verschijnt juli dit jaar en is voor 99 procent compatible met versie 4.5, aldus Plattner. Versie 4.6 is nodig om mysap.com te kunnen gebruiken. De SAP-topman claimt overigens een open markt te willen creëren op zijn portaal. Bedrijven met niet-SAP systemen kunnen zich ook aansluiten. Het enige dat SAP faciliteert, is het tot stand brengen van commerciële contacten tussen vragers en aanbieders.
Plattner geeft toe dat niet alle ontwikkelingen even soepel verlopen. "De integratie van de planning-software van i2 Technologies in ons pakket is mislukt. Dat moeten we nu zelf ontwikkelen." Ook op de crm-markt blijft SAP achter. "De scope van ons crm-project is gegroeid. We integreren het onder meer met applicaties op het gebied van elektronische handel", verdedigt Plattner zich.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.