SGI blijft Mips-processoren trouw

Silicon Graphics (SGI) breidt zijn toekomstpad voor systemen met Mips-processoren voorlopig nog uit. Het gaat echter ook Windows NT-servers met Intel-chips lanceren. De eigen Unix-variant Irix blijft het besturingssysteem voor zware toepassingen en Linux dient als alternatief voor NT op de Intel-computers.

De computerfabrikant zegt zijn ervaring met het bouwen van Mips-multiprocessor ccNuma-systemen (non-uniform memory architecture) nu toe te passen voor de ontwikkeling van sterk schaalbare 32- en 64-bit Intel-servers. SGI maakte geen melding van eventuele plannen om Irix te vertalen naar het Intel-platform.
SGI distantieert zich wel stap voor stap van de dochteronderneming Mips Technologies. Het belang van 85 procent, met een waarde van 1 miljard dollar moet in september 2000 zijn afgestoten. Toch meldt SGI nu dat het de Mips-processorreeks uitbreidt en kloksnelheden van 600 en 800 MHz op de agenda heeft staan. Elke zes tot negen maanden moet een nieuwe Mips-chip uitkomen, stelt SGI.
Vorig jaar onderhandelde de computerleverancier nog met andere Unix-leveranciers, waaronder Compaq en Sun, voor een eventuele oem-overeenkomst. Dat lijkt nu van de baan; SGI zegt bij Irix en Mips te blijven. Dat besturingssysteem krijgt uitbreidingen op het gebied van schaalbaarheid, clustering en systeembeheer. Sommige van die verbeteringen zijn waarschijnlijk afkomstig van het Hive-project van de Stanford University.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.