IBM's Unix-op-Intel krijgt steun

IBM's toekomstige Unix-variant op 64-bit Intel-processoren, Monterey, heeft de steun verkregen van computerfabrikant Compaq. Ook PC-leverancier Dell heeft interesse en overweegt voor Monterey te kiezen.

Compaq zegt de implementatie van Unix-leverancier SCO in licentie te zullen nemen en te leveren op lichte en middelzware servers en op taakgerichte computers. SCO ontwikkelt samen met IBM en hardwarefabrikant Sequent het toekomstige Monterey, dat een combinatie moet worden van de Unix-varianten van deze bedrijven.
De nieuwste aanhanger van dit toekomstige besturingssysteem ontwikkelt echter zelf ook een Unix-variant voor het 64-bit Intel-platform. Tru 64, oorspronkelijk Digital Unix, wordt nu vertaald voor die architectuur. Compaq positioneert zijn eigen besturingssysteem echter voor zware, bedrijfskritische besturingssystemen. Het bedrijf levert overigens ook SCO's Unixware op zijn Intel-systemen, wat het naar schatting twee miljard dollar per jaar oplevert.
Ondertussen voert Dell besprekingen met IBM over Monterey. "Wij onderzoeken nu de mogelijkheden die we daarmee verkrijgen bij klanten", aldus een woordvoerder van de PC-fabrikant. Dell biedt klanten al de mogelijkheid systemen te kopen met de x86-versie van Sun Microsystems' Solaris alsook Unixware. Dat moet dan wel op speciaal verzoek gebeuren en kost wat extra.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-01T00:00:00.000Z Redactie Computable