Intel zet USB 2 op tegen Firewire

Intel kondigde deze week op zijn Developers Forum aan dat de volgende generatie USB (Universal Serial Bus) en een snellere versie van de ATA-66-interface nabij zijn. Hiermee wil de chipproducent een tegenwicht vormen voor de Firewire-communicatietechnologie (Ieee 1394) van Apple.

De ontwikkeling van USB 2.0 is reeds begonnen. Die technologie moet een datadoorvoersnelheid bieden van 120 tot 240 megabit per seconde, zo zegt Pat Gelsinger, algemeen directeur van Intels desktopdivisie. Volgens hardnekkige berichten in de Amerikaanse pers, gebaseerd op anonieme bronnen, valt zelfs een topsnelheid van 300 mbps te melden. Zelfs de conservatiefste schatting komt al neer op een aanzienlijke verbetering van de 12 megabit per seconde van het huidige USB.
Volgens Gelsinger onthult Intel de eerste specificatie op zijn volgende ontwikkelaarsbijeenkomst in september, terwijl PC's met de nieuwe apparatuurbus medio 2000 op de markt verschijnen. De opvolger van de ATA-66-communicatie-interface voor IDE-harde schijven heet Future ATA en biedt datasnelheden tot 1 gigabit per seconde.
Dit belooft flinke concurrentie voor Firewire. Gelsinger beweert zelfs dat Firewire snel een 'niche-technologie' zal worden. De verwachting is dat PC-fabrikanten de processorfabrikant zullen volgen in diens richting voor communicatie tussen computerapparatuur. Een opvallende uitzondering hierop is echter Compaq, dat blijft bij zijn beslissing om Ieee 1394 te steunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable