Pentium III valt onder exportcontrole

Zware servers met Intels nieuwste processor, de Pentium III, vallen volgens de Amerikaanse wetgeving in de categorie supercomputers en zijn daardoor onderhevig aan exportrestricties. De 800 MHz Pentium III, die volgend jaar uitkomt, zou hetzelfde veroorzaken voor desktop-systemen.

Directieleden van grote Amerikaanse computerfabrikanten kwamen gisteren al bijeen in Washington om te lobbyen tegen unilaterale exportcontroles van de Verenigde Staten. Dit benadeelt Amerikaanse PC-leveranciers ten opzichte van buitenlandse fabrikanten die niet gebonden zijn door de beperkingen. Amerikaanse bedrijven zouden namelijk eerst exportlicentie-procedures moeten doorlopen voordat zij hun krachtige systemen mogen uitvoeren.
PC-technologie is nu op het punt gekomen dat het de controlelimiet van 2000 miljoen theoretische operaties per seconde (Mtops) overschrijdt. Deze grens is door de Amerikaanse overheid ingesteld voor de export van computers naar bepaalde landen, waaronder China, India, Pakistan, Rusland en de staten van de voormalige Sovjet Unie. Mtops is een criterium dat alleen de regering van de VS hanteert. "Alle servers met meerdere Pentium III Xeon-processoren overschrijden deze limiet", aldus Dan Hoydysh, directeur overheidszaken bij computerfabrikant Unisys.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable