Jan Baan ontketent machtsstrijd

De top van de Veluwse erp-leverancier Baan kraakt in zijn voegen. Oprichter Jan Baan heeft zware kritiek op de huidige algemeen directeur Tom Tinsley. Volgens betrouwbare bronnen maakt hij ernstig bezwaar tegen het bedrijfs- en verkoopmodel dat Tinsley heeft ingevoerd en aast hij weer op de directiezetel.

Jan Baan trok zich vorig jaar zomer terug uit Baan Company. Dit was een concessie aan de Amerikaanse beleggers, die de ondoorzichtige financiële structuur met investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures afkeurden. Inmiddels zijn beide organisaties uit elkaar getrokken. Via grootaandeelhouder Vanenburg heeft Jan Baan echter nog greep op het beursgenoteerde Baan Company. De aandeelhoudersvergadering van vandaag wordt als één van de podia gezien waarop hij een greep naar de macht kan doen. Alles staat of valt met de steun van de overige aandeelhouders.
Andries Bottema, rechterhand van Jan en Paul Baan binnen Vanenburg, zegt niets van de machtsstrijd te weten. "Ik vraag me af of mensen elkaar iets kunnen verwijten. Achteraf bezien kun je natuurlijk altijd beargumenteren dat het anders had gemoeten. Maar vuurwerk? Ik verwacht dat dat wel meevalt." Bottema meent dat Tinsley zijn eigen sterke en zwakke punten kent, en de laatste compenseert door andere competente managers op sleutelposities te zetten. Hij sluit echter niet uit dat de nieuwe commissarissen, die twee weken geleden zijn genomineerd, wijzigingen gaan doorvoeren in het management of de organisatie.
Jan Baan meent dat hem zijn bedrijf is afgenomen en dat het nu om zeep wordt geholpen door een incompetent managementteam. Naast Tinsley leeft hij ook in onmin met R&D-directeur Laurens van der Tang, zo stellen anonieme bronnen. Die heeft teveel hooi op zijn vork genomen, wat het uitkomen van nieuwe versies van de erp-software ernstig heeft vertraagd. De grote betrokkenheid bij klanten, waar Jan Baan om bekend staat, mist deze bij Tinsley. Hij verwijt hem traag op de wensen en eisen van de markt en klanten te reageren.
Naast de invloed die Jan Baan via Vanenburg heeft, laat hij zich ook gelden viaproduct steering committees, die richting geven aan de productontwikkeling. Bottema ontkent dat Jan Baan nog officiële functies vervult binnen Baan Company. "Maar het bedrijf zou gek zijn als ze niet zouden profiteren van de uitgesproken mening die Jan Baan over de IT-industrie heeft", meent Bottema.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-18T00:00:00.000Z Redactie Computable