465 Miljoen voor twaalf technologieprojecten

Twaalf grote technologieprojecten waarbij IT een sleutelrol speelt, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning door de overheid. Over de meeste projecten heeft het kabinet inmiddels een definitief besluit genomen. De rest volgt binnenkort.

Minister Jorritsma van Economische Zaken kondigde dit aan tijdens de Technology Lecture. Haar ambitie is dat Nederland doorstoot naar de Europese top op het gebied van kennis en technologie. "We zijn dan het Smart Centre van Europa; het land waar oude problemen op een nieuwe, innovatieve manier worden opgelost. En het land waar kennisintensieve bedrijven zich graag vestigen, omdat ze hier een fantastisch kennisreservoir bij de hand hebben."
De minister wil absolute prioriteit geven aan het uitbouwen van de IT-basis. "Als we dan niet doen, zakken we binnen de kortste keren af tot de staart van het internationale peloton. Dat zal onder deze minister van Economische Zaken niet gebeuren." Zij gaat dan ook zo snel mogelijk een IT-nota naar de Kamer te sturen waarin ze aangeeft hoe de IT-basis en het gebruik van IT in Nederland verder te versterken.
Om uit te groeien tot het Smart Centre van Europa stelt het kabinet tot en met 2002 465 miljoen gulden beschikbaar. Dit geld komt uit een apart potje met aardgasbaten. De totale investering van dit pakket maatregelen voor de Nederlandse kennisinfrastructuur zal rond een miljard gulden bedragen. Behalve de overheid leveren namelijk ook bedrijven en onderzoeksinstellingen een bijdrage.
Het kabinet heeft onder meer groen licht gegeven voor Connekt, het nieuwe publiek-private kenniscentrum voor verkeer en vervoer. Connekt bundelt het ontwikkelen van kennis waarmee het Nederlandse verkeers- en vervoerssysteem beter kan functioneren. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar betaalsystemen en intelligente transportsystemen. Eerder was al bekend geworden dat het kabinet 142 miljoen steekt in Gigaport, een programma dat zich richt op de ontwikkeling van een supersnel datanetwerk voor de Nederlandse wetenschappelijke instellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-22T00:00:00.000Z Redactie Computable