Getronics gaat mondiaal met koop Wang Global

Een dag voor zijn afscheidsreceptie in het Amsterdamse Concertgebouw vandaag heeft Ton Risseeuw zijn laatste huzarenstukje uitgehaald. Met de overname van Wang Global (zie Computable Online: Getronics brengt bod uit) stoomt 'zijn' Getronics op naar de top in de automatiseringswereld.

Het bedrijf is in een klap verzekerd van een internationaal sterke positie als dienstverlener voor netwerk- en desktopomgevingen. De nieuwe speler heeft een gezamenlijke omzet van 9,6 miljard gulden en telt dertigduizend medewerkers.
Met de inlijving van Wang Global - het fusiebedrijf van Wang en Olsy - bereikt Getronics een pan-Europese positie en krijgt een voet tussen de deur op de andere continentale markten. Net als Getronics biedt het Amerikaanse bedrijf oplossingen en diensten voor netwerk- en desktopomgevingen. Op deze markt neemt het 'nieuwe' Getronics in Europa na IBM en EDS de derde plaats in; wereldwijd de vijfde plek na IBM, EDS, Fujitsu/ICL en Hewlett-Packard. Volgens Getronics' topman Cees van Luijk is dit een groeimarkt die de basis vormt voor de verdere uitbouw van de zakelijke IT-oplossingen en adviserende activiteiten van Getronics.
Het overnamenieuws sloeg bij Wang Global Nederland in als een bom. "Een zorgvuldig bewaard geheim", aldus een net ingelichte directeur Ton Ruys. OR-voorzitter Kees Schippers, die het nieuws via de media hoorde, spreekt van een complete verrassing. Of de verkoop gevolgen heeft voor de verhuizing van het hoofdkantoor van Leiden naar Hoofddorp, gepland voor volgend jaar, is nog onduidelijk. Een positief gestemde Gerard van Hees van FNV Bondgenoten verwacht dat de integratie wel enige personele consequenties zal hebben. Wang Global telt zo'n zevenhonderd medewerkers en heeft vestigingen in Leiden, Nieuwegein (service-tak) en Veghel (centrum voor hardware-installatie en netwerktesten).
Wang Global behaalde vorig jaar met twintigduizend werknemers 6,1 miljard gulden omzet. Getronics haalde met 12.500 medewerkers 3,5 miljard binnen. Hoewel Wang Amerikaans is, zet het het meeste om in Europa (53 procent). Dat komt door de overname van Olsy begin vorig jaar, de in Europa stevig aanwezige systemen- en services-divisie van Olivetti. Wang Global sluit het eerste kwartaal van 1999 af met een verlies van 57,7 miljoen dollar (zonder buitengewone lasten een winst van 52,2 miljoen) op 789 miljoen dollar omzet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.