Salaris IT'er stijgt met 10 procent

Het salaris van de individuele automatiseerder is het afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent gestegen. Met name leden van de directie, testers en Internet-specialisten verdienen beduidend meer. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het beloningsonderzoek IT-1999 van De Breed & Partners management consultants.

Het gemiddelde loon van de automatiseerder is 6506 gulden bruto per maand, tegenover 5916 gulden vorig jaar. De 10 procent stijging is exact gelijk aan die van vorig jaar. Wel stijgt het salaris van automatiseerders sneller dan dat van werknemers in andere branches. Joost Emke van De Breed & Partners plaatst hierbij wel kanttekeningen. Daarbij komt hij tot de voorlopige conclusie dat de enorme loonstijging in de sector aan het afvlakken is, op basis van de analyse van de salarisstijgingen per beroepsgroep. De resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar.
De forse stijgingen zijn deels toe te schrijven aan de lage leeftijd van de gemiddelde automatiseerder. Meer dan 50 procent is tussen de 26 en 36 jaar. Verder speelt de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol.
Het salaris van directeuren steeg met 17,9 procent het meest. Hun gemiddelde loon bedraagt nu 10.595 gulden per maand. Testers zien hun loon met 15,2 procent stijgen naar 5479 gulden per maand. Internet-specialisten verdienen met 14,6 procent meer 5509 gulden per maand. De grote verliezers van dit jaar zijn de telecomadviseurs. Hun loon neemt met 0,8 procent toe tot 6063 gulden. Dat ligt onder de inflatiecorrectie. Ook de applicatiebeheerders en de verkopers zijn slecht af met stijgingen van 2,3 en 2,9 procent. Niet-technische professionals scoren gemiddeld duidelijk minder. Kennelijk is daar geen groot tekort aan.
Automatiseerders moeten de snelle ontwikkelingen op hun vakgebied bijhouden en veel cursussen volgen. Van de ondervraagden heeft 36 procent een managementcursus gevolgd. Daarna volgen ambi-opleidingen (29 procent) en leergangen voor adviesvaardigheden (28 procent). Windows NT is het eerste product op de lijstje; 25 procent volgde een NT-cursus. Ruim 20 procent volgde een Oracle-studie.
IT-werkgevers bieden hun personeel meer variatie aan lease-auto's. In voorgaande jaren had de branche een voorkeur voor een beperkt aantal auto's. Nu rijden automatiseerders in wagens van meer merken rond, met de Volkswagen Golf bovenaan met 5,7 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.