Managed hosting door True

'ICT'er moet zich leren presenteren'

Er zijn ict-banen genoeg. Wat dat betreft hoeven werkzoekenden in die branche zich geen zorgen te maken. Toch moeten ict'ers rekening houden met minder goede periodes.

Ict'ers moeten meer werken aan hun presentatie. Dat vindt Jörg Osarek, van het Duitse detacheringsbureau Its-People. Hij geeft presentatietechnieken aan ict'ers. ‘Wie nu aan zijn handelsmerk werkt, plukt daar over een paar jaar de vruchten van'.

Volgens Osarek moet iedereen weten hoe hij of zij zich kan presenteren tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Vooral ict'ers, Duitse én Nederlandse, zouden daar moeite mee hebben. "Ze hebben de neiging almaar door te praten over wat ze kunnen", aldus Osarek. "Dat is niet slim. Ze moeten juist actief luisteren. Alleen zo heb je in de gaten of de persoon met wie je praat nog geïnteresseerd is."

De neiging tot het opsommen van feiten zou ook in veel ict-CV's zijn terug te zien. Sollicitanten die bijvoorbeeld precies opschrijven met welke versies van welke programma's ze gewerkt hebben, lopen het risico de potentiële werkgever af te schrikken. Een CV van vier kantjes is nu eenmaal niet aantrekkelijk. "Maak dus een CV die past bij de functie waarnaar je solliciteert. Relevante informatie kan daarin wat breder aan bod komen. De rest blijft beperkt."

Handelsmerk

Osarek begrijpt dat sommige ict'ers in de huidige periode weinig energie steken in het opvijzelen van hun presentatietechnieken. Er is immers nog altijd een tekort aan ict'ers. Osarek: "Er zijn altijd goede en minder goede tijden in de economie en dus ook in de ict. Nu gaat het goed, maar dat is over een paar jaar weer anders. Een periode duurt meestal ongeveer zeven jaar." Juist op momenten waarin de ict in een dip zit, zijn presentatietechnieken belangrijk, aldus de trainer. "Wie nu aan zijn handelsmerk werkt, heeft straks een voordeel ten opzichte van andere ict'ers."

Naast het werken aan een goed CV en het vertellen over vaardigheden tijdens een sollicitatiegesprek, raadt Osarek ict'ers vooral één ding aan: "Heb plezier in het houden van sollicitatiegesprekken." Dat is echt mogelijk, denkt hij. Het vergt alleen wat oefening. Als het lukt, komt de beloning vanzelf: Wie plezier heeft in een sollicitatiegesprek is volgens Osarek niet alleen succesvoller, maar komt ook natuurlijker over. En dat zou precies zijn wat werkgevers willen. "Ze willen niet alleen de beste expert, maar ook iemand die succes uitstraalt. Een leuk gesprek is dan een goed begin."

Presentatietechnieken voor ict'ers
  • Zeg niet dat je van alle markten thuis bent, maar richt je op een bepaald kennisgebied. Probeer de balans te vinden tussen bescheidenheid en arrogantie.
  • Denk na over hoe je jezelf presenteert op netwerksites. Probeer klanten te winnen door ze alvast van adviezen te voorzien. Ga niet met ze in discussie over de beste oplossing voor een probleem.
  • Leer actief luisteren tijdens een sollicitatiegesprek. Houd in de gaten of je gesprekspartner nog geïnteresseerd is.
  • Bedenk hoe je jezelf kunt omschrijven in een minuut. Wie ben je en wat doe je?
  • Heb plezier in het voeren van sollicitatiegesprekken. Dat komt je voorkomen ten goede.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-17T09:49:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.