Internationale aanpak Internet-criminaliteit

Europa, Canada, de Verenigde Staten en Japan, moeten elkaar in de toekomst veel sneller dan nu assisteren bij het opsporen van cybercrime. Dat is inzet de van ondermeer Nederland bij de onderhandelingen over de totstandkoming van het verdrag Crime in Cyberspace.

Dit verdrag regelt de internationale strafrechtelijke samenwerking tegen criminaliteit op Internet. Minister A.H. Korthals van Justitie heeft de Tweede kamer vandaag een brief gestuurd ter verduidelijking van de inhoud en de betekenis van dit in voorbereiding zijnde verdrag.
Elk land moet een nationaal contactpunt instellen dat 24 uur per dag bereikbaar is om zo nodig binnen enkele minuten een verzoek om opsporingsassistentie van andere landen te beoordelen en indien mogelijk te verlenen. Zo blijft elk land exclusief bevoegd wat betreft opsporingsactiviteiten en methoden binnen haar rechtsmacht terwijl Internet-criminaliteit effectiever bestreden kan worden.
Een verdrag is volgens Jusitie nodig omdat opsporing en wetgeving nationaal zijn geregeld terwijl een strafbaar feit in cyber space al gauw een internationaal karakter heeft. Dat betekent dat zich bij delicten op Internet vaak problemen voordoen over de toepasbaarheid van nationale wetgeving en de omvang van de bevoegdheid van nationale opsporingsinstanties. Daarbij speelt ook een rol dat het vinden van strafbaar materiaal, het volgen van sporen en het vaststellen van de identiteit van de daders op Internet bemoeilijkt worden door het vluchtige karakter van het medium.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik heb een idee !!!
Als men het nou eens IPadres persoons gebonden maakt, net zoals het BSN(burgerservicenummer).
Het heeft veel voordelen.
Zoals het opsporen van onderandere weggelopen of anders vermiste personen(want je hoor en ziet het wel vaker op IV, dat sommige personen wel

eens worden waar genomen op MSN en dergelijk soort programma's), pedofielen, hackers en andere internetcriminaliteiten,
en men kan op die manier iemand direct een dringende boodschap geven zonder dat diegene.

Het kan volgens mij vrij eenvoudig worden toegepast, door een soort inlog systeem dat actief word zodra je internet op wilt dat je dan eerst

je naam en wachtwoord plus IPadres moet invoeren.

Ja ik hoor u denken! en mijn privecy dan.(als dat überhaupt wel bestaat op internet)
Nou ik heb niks te verbergen, ze mogen van mij gerust weten dat ik wel eens "Natuur"filmpjes bekijk en of Mp3tjes download.

Niek, een IPadres o.i.d. zelf mogen invoeren heeft nogal wat technische consequenties en levert ook nieuwe beheer- en beveiligingsproblemen op.

Verder worden BSN nummers, Social Security number en dergelijke heel vaak misbruikt. In 2007 waren in de VS 9,8 miljoen personen slachtoffer van identiteitsdiefstal. En juist criminelen en terroristen weten hoe je anderen om de tuin moet leiden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-23T00:00:00.000Z Redactie Computable