Meerwaarde 2000-noodplan onderschat

De invloed van een millennium-noodplan strekt zich verder uit dan de eeuwovergang. Wie zich bewust is van de positieve neveneffecten van het opstellen ervan, kan de inrichting van zijn automatisering verbeteren. Verblind door alle jaar 2000-hectiek laten veel organisaties deze kans lopen.

Het millenniumprobleem: de positieve kant ervan? De spin-off effecten van millennium contingency planning. Van Es onderzocht welke neveneffecten (bij Van Esspin-off effecten) kunnen optreden bij het opstellen van een 2000-continuïteitsplanning. Zo'n planning, ook wel bedrijfsnoodplan genaamd, garandeert een ongestoorde voortgang van de bedrijfskritische processen tijdens de eeuwovergang.
Eén van de twee belangrijkste neveneffecten is het krijgen van meer zicht op de toegenomen afhankelijkheid van IT. Organisaties willen hierdoor hun geautomatiseerde gegevensverwerking beter beveiligen. Ten tweede groeit de veerkracht in een organisatie door de ervaring die wordt opgedaan met het werken via multidisciplinaire teams. Anderespin-off effecten zijn: inzicht in ketenrelaties, aandacht van het hoger management voor automatisering, inventarisatie van IT-middelen en verbetering van bestaande noodplannen.
Mogelijke negatieve neveneffecten zijn meer werkdruk, paniekreacties, een extra beslag op de beschikbare productiefactoren en het in het geding komen van positievespin-off effecten door tijdsdruk of 2000-moeheid.
"Het grote probleem is dat deze spin-off effecten wel optreden, maar vaak niet worden onderkend", schrijft Van Es. Pas als de houding van de top verandert en deze automatisering als een strategische managementtaak beschouwt, kunnen de neveneffecten structureel worden, zo luidt zijn eindconclusie. Een organisatie moet dit soort effecten structureel inbedden, wil ze de voordelen ervan kunnen plukken. Eén van de middelen hiervoor is een evaluatie van de 2000-aanpak.
Organisaties moeten een apart 2000-continuïteitsplan opstellen, waarbij de risico-analyse en de noodscenario's zijn gericht op de eeuwwisseling. Het specifieke karakter van het 2000-probleem - de ketenproblematiek en het vooral softwarematige karakter - vereist dit.
Organisaties die hun gegevensverwerking-processen goed hebben beveiligd en al een adequaat bedrijfsnoodplan hebben, hoeven voor een 2000-noodscenario enkel een appendix te maken. De 2000-plannen zijn echter meestal ad hoc-maatregelen. "Dit komt voor bij bedrijven en instanties die normaliter al geen of een tekortschietend noodplan hebben. Zij gebruiken zo'n jaar 2000-plan als een calamiteitenplan: het kan pas vlak voor de eeuwovergang worden uitgevoerd. Het is voor eenmalig gebruik." Daardoor lopen deze organisaties een aantal belangrijke positieve neveneffecten mis.
Naar aanleiding van deze studie organiseert NGI Limburg op 9 september aanstaande in Maastricht het symposium '9-9-1999, wat hebben we ervan geleerd?'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-02T00:00:00.000Z Redactie Computable