Managed hosting door True

Ex-minister Hermans moet getuigen in Jamby-zaak

Ex-minister van OC&W Loek Hermans moet getuigen tegen drie ambtenaren van onderwijs. Zij zouden valsheid in geschrifte hebben gepleegd door valse facturen te sturen aan internetbedrijf Jamby.

Onder het drietal bevindt zich Siep Eilander, de directeur Stichting Ictu. Het Ictu is de uitvoeringsorganisatie op het terrein van 'ict en overheid'. Eilander was in zijn vorige functie als directeur ICT op het ministerie van Onderwijs nauw betrokken bij Kennisnet, het intranet van het onderwijs.
 
Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem en twee andere oud-ambtenaren van Onderwijs ervan in 2000 valsheid in geschrifte te hebben gepleegd bij de aanleg van Kennisnet. Het inmiddels ter ziele gegane Jamby zou via nepfacturen circa een miljoen gulden als schadevergoeding hebben gekregen ter compensatie van het afblazen van de opdracht voor de aanleg.
 
Eilanders advocaat David Duijvelshoff legde eerder aanComputable uit dat de beschuldiging te maken heeft met een aanbestedingsfout. Voor de aanleg ging het drietal in zee met Jamby, het internetbedrijf van dj/investeerder Adam Curry. Jamby had reeds werkzaamheden verricht, toen bleek dat de opdracht Europees aanbesteed had moeten worden. Het moest toen het werk staken en leverde uiteindelijk een rekening voor geleverde diensten. Na onderhandelingen met de drie ambtenaren heeft Jamby heeft toen een schadevergoeding ontvangen.
 
Volgens een later onderzoek van Deloitte & Touche werd de uitbetaling verdeeld over een aantal bv's van Jamby om zo de Europese aanbestedingsregels te omzeilen. Het OM besloot op grond hiervan het drietal in staat van beschuldiging te stellen. De advocaat van Eilander stelt dat de toenmalige minister van OC&W Loek Hermans erg enthousiast was over Kennisnet en veel druk zette achter een snelle aanleg. "Mijn cliënt heeft nooit persoonlijk gewin gehaald bij wat er gebeurd is en wat nu als malversatie wordt aangemerkt. Hij heeft puur en alleen vanuit zijn loyaliteit als ambtenaar gehandeld in belang van de dienst", stelde Duijvelshoff eerder. Eilander heeft vanwege de aanstaande rechtszaak zijn externe taken als directeur Ictu neergelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Eerst begreep ik weinig van het bericht over het 'aanvragen van failisementsbescherming'. Nu begrijp ik weer niet hoe een afnemer facturen kan sturen aan een leverancier.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.