Microsoft mengt zich in Linux-geschil

Microsoft bemoeit zich met het geschil van SCO met de Linux-gemeenschap, IBM en gebruikers van het open source besturingssysteem. De Windows-leverancier neemt een licentie op de Unix-broncode en patenten van SCO.

Deze overeenkomst, waarvan de voorwaarden en prijs niet zijn onthuld, steunt de rechtszaak die SCO heeft aangespannen tegen IBM. Die computerreus wordt ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan het overzetten van gepatenteerde Unix-technologie naar Linux. IBM ontkent dit en wil de zaak voor de rechtbank laten komen.
 
De aandelenkoers van het noodlijdende SCO steeg direct na Microsofts aankondiging met 38 procent naar 6,55 dollar. Analisten voorzien dat deze licentieovereenkomst een sneeuwbaleffect kan hebben; andere bedrijven zouden hierdoor geneigd zijn ook maar een Unix-licentie te nemen. Dat zou SCO's queeste verder versterken.
 
IBM laat echter weten dat zijn positie hierdoor niet is aangetast. Linux-distributeur Red Hat zegt zich met hand en tand te zullen verzetten tegen de claims van SCO. Linux-leverancier Suse, die samen met SCO het United Linux-samenwerkingsverband heeft opgezet, noemt de claims opmerkelijk, maar onthoudt zich vooralsnog van een duidelijk standpunt.
 
HP en Sun Microsystems verklaren dat zij buiten schot blijven. Die twee serverleveranciers hebben de Unix-licenties reeds jaren geleden afgekocht. SCO-president Darl McBride noemde Sun in maart al in een interview metComputable over de toen aangespannen rechtszaak tegen IBM. Probleem kan zijn dat die afkoop van licenties door HP en Sun alleen de eigen Unix-varianten betreft en niet Linux; beide leveren ook servers met Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.